Идеен проект предвижда превръщането на бул. „Мария Луиза“ във втора Витошка

2г. Автор
бул. „Мария Луиза“
Зелен площад, пешеходна зона, паркинги и концертна зала – част от проекта

От Централна гара до бул. „Мария Луиза“, а в следващ етап и до пл. „Света Неделя“ да стане предимно пешеходна зона, предвижда проекта на архитектурно студио „А и А Архитекти“.

Новото решение за обновяване на Предгаровия площад бе обсъден на Общинския експертен съвет по устройството на територията към направление „ Архитектура и градоустройство“. Целта е неусвоените територии да бъдат оживени и изградени нови тунели и естакади под и над жп линиите.
Нов, зелен площад пред Централна гара
Двойно свиване на уличните платна на бул.“Мария Луиза“ пред гарата и превръщане на южното в озеленено парково пространство за пешеходци, предвижда проектът. Паркът ще се развие в посока Лъвов мост, като до там движението ще се осъществява в сегашните локални платна на булеварда. Средата му ще се преобрази в широк линеен парк с пешеходни и велоалеи. Трамваят по бул. „Мария Луиза“ засега се предвижда да остане в обособено трасе в средата на линейния парк.

Колите северно от Централна гара ще бъдат насочвани от естакада при Сточна гара

бул. „Мария Луиза“

Автомобилният трафик от надлез „Надежда“ по бул. „Мария Луиза“ към центъра ще завива по бул. „Хр. Ботев“. А трафикът в обратната посока – към „Надежда“ и Илиянци ще минава по бъдеща естакада на Сточна гара, с пробив на бул. Данаил Николаев“ до връзка с бул. „История славянобългарска“, който е зад жп гарата.

Пешеходна зона от НДК до Централна гара

бул. „Мария Луиза“

Концепсията, която е заложена в бъдещия проект е бъдещият зелен булевард да има много търговски обекти и заведения, които да го превърнат във втора „Витошка“.

Проектът на студио АиА Архитекти разработва и амбициозната задача за свързване на пространството северно от Централна гара с пробив на ул. „Опълченска“ чрез тунел под жп релсите. Така тя ще се свърже с бул. „История славянобългарска“.

Обособяване на подлезите в паркинги

Един от архитектите коментира, че вместо хората да са под земята, в тъмни, неугледни и миришещи подлези, а автомобилите отгоре в градското пространство, ще се търси начин този модел да се преобърне, тъй като градът е за хората, не за автомобилите.
Всички подлези ще бъдат превърнати в паркинги. Предстои Столичната община да преговаря със собствениците на някои имоти за отчуждаване или замяна, за да се оползотворят пустеещите сега мрачни подлези.

Концертна зала с 2000 места срещу Централна гара


Част от цялостното решение на Предгаровия площад е проектирането на трите квартала южно от него, в посока центъра до Центъра по хематология, между бул. „Мария Луиза“ и бул. „Хр.Ботев“. Тъй като там собствеността е смесена, Столична община ще търси инвеститор за публично-частно партньорство за изграждането на модерна концертна зала за 2000 души.

80-метрова сграда на общината

В трите квартала се предвижда застрояването да е много плътно – подготвяният план дава 80% застрояване и 20% озеленяване и то покривно. Разрешената височина се предлага да е до 80 м за общинска административна сграда, 45 м – за жилищна сграда и 23.5 м за концертната зала.

Очаква се в мандата на следващия Столичен общински съвет проектът за Предгаровия площад и бул. „Мария Луиза“ да се гласува и да започне реализацията му.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

2 thoughts on “Идеен проект предвижда превръщането на бул. „Мария Луиза“ във втора Витошка

  1. Стига мошии с общинските имоти! Необходим е нормален път към улица 202 и развитие на север, по е два пробиване жп линиите – опълченска или Христо Ботев трябва да стигат до Орландовци, подлез или надлез не е важно, но не може вечно да се печели от кухи картинки на велоалеи отникъде за никъде. Стесняване на улицата там е немислимо трафика къде отива? Това за автомобилите е клише. В тях се возят софиянци, които работят и плащат данъците които общинарите „усвояват“, колоездачите са или деца или маргинални ексцентрици, освен това се кара колело четири пет максимум месеца. Всичките велоалеи в София са провал, спрете с това, вижте задръстванията и направете нещо с особено за хората!

    1. Г-н Георгиев, коментара Ви е напълно уместен! Според нас проблема е в приетите и установени правила в ЗУТ. При изграждането на инфраструктура и градска среда, дори и на идейни проекти, както е този, би трябвало да се поиска мнението на гражданите, защото те реално ще са ползвателите на това което ще се изгради. Именно тази липса на комуникация, води до изпълнени проекти с пропуски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *