Изграждат нов контейнерен терминал за близо половин милиард евро!

г. Автор
контейнерен терминал

Хърватия с нов мащабен проект!

До 2026 г. в град Риека, Хърватия ще бъде реализирана мащабна инвестиция от 480 милиона евро за изграждането на нов контейнерен терминал.

Инвестицията се реализира от датската логистична група Maersk и хърватската Enna Logic чрез тяхното съвместно дружество Rijeka Gateway. Това обяви наскоро изпълнителният директор на дружеството Коен Бендерс след среща с премиерите на Дания и Хърватия, които посетиха площадката на строящото се съоръжение.

Модерният, технологично развит терминал е планиран да бъде официално открит през второто тримесечие на 2025 г. Изграждането на съоръжението вече е начална фаза и кеят вече е изграден, но до окончателното приключване на проекта предстоят и още дейности за площите за съхранение и товарите.

„Rijeka Gateway ще оперира чрез дистанционно управлявано електрическо оборудване за обработка на контейнери в съответствие с целите за декарбонизация“, заяви изпълнителният директор на Rijeka Gateway – Коен Бендърс.

След завършването на проекта, терминалът ще има 680-метрова котвена стоянка и ще може да обработва товари на над 1 млн. двадесет футови еквивалентни единици на година. Освен това, реализацията на „терминала на бъдещето“ ще осигури над 1100 работни места в Хърватия, като 300 от тях в новия терминал, а останалите ще бъдат разпределени в непряката заетост, която може да бъде много по-голяма.

Очаква се пристанището да има водеща роля за целия регион и неговото развитие. Планът е проектът да бъде разширяван, като осигури сухопътна свързаност на терминала с останалата част на Хърватия и с  Централна Европа.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *