В Гърция започва мащабно сеизмично обследване на сгради

г. Автор
сеизмично обследване

Гърция стартира пред сеизмично обследване на обществените сгради. Приоритет са обществените сгради и най-вече училищата и болниците, които се оценяват на около 20 000 сгради.

Според източници от Министерството на климатичните кризи и гражданската защита се очаква следващата седмица да бъде внесено съответното законодателство.

Първичният одит ще бъде задължителен, като при необходимост ще бъде направен и вторичен одит. Когато приключи пред сеизмично обследване на училищата и болниците, ще се извърши обследване на други обществени сгради. Целта на пред сеизмичните обследвания, които по информация се очаква да приключат в рамките от 6 до 8 месеца, ще бъде записване и оценка на техния сеизмичен риск, за да се определят приоритетите на национално ниво за предприеме допълнителни мерки при необходимост.

Изпълнението за извършване на първичния и вторичния пред земетръсен контрол ще бъде възложено на Техническата камара на Гърция, докато Организацията за антисеизмично планиране и защита (OASP) ще има надзора и ще съдейства научно във всичко, което се поиска. Едновременно с това ще бъде изградена електронна платформа, където ще се регистрират всички извършени проверки. Тази платформа ще използва вече съществуващата база данни, която OASP има за всички сгради в страната. При условие че информацията, получена в резултат на проверките, е вярна и достатъчна, тя ще бъде незабавно регистрирана в електронната платформа. В същото време OASP и TEE ще си сътрудничат с Централния съюз на общините на Гърция (KEDE) за извършване на инспекциите, докато съвместно решение на 6 министерства ще дефинира подробностите относно категоризирането и приоритизирането на инспектираните сгради и избор на процедура и обучение на инженери, за да бъде контролът възможно най-ефективен.

Според данни на OASP 46% от съществуващите сгради в Гърция са построени от 1959-1985 г. съобразени с антисеизмичните разпоредби от 1959 г., 32% преди 1959 г. без антисеизмични разпоредби, 13% от сградите построени от 1985 г. до 1995 г. с антисеизмичните разпоредби, докато 9%, които са построени от 1995 г. до днес са съобразени с новата антисеизмична наредба от 1995 г. и гръцката антисеизмична наредба от 2000 г.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *