Каква ще бъде съдбата на „Къщата с ягодите“?

г. Автор
къщата с ягодите

Зеленото движение в район „Оборище“ подава сигнали до Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столичната община по повод застрашеното бъдеще на емблематичната „Къща с ягодите“.

„Следя казуса от 2015 г., когато се появиха становища, платени от собственика на къщата Валентин Златев, за това, че сградата е несигурна и трябва да бъде съборена“, разказва пред Радио София Димитър Димитров от движението, който е дългогодишен жител на квартала. Тогава с петиция от столичния кмет Йорданка Фандъкова е поискана независима експертиза, но тя не е извършена и до този момент.

По закон поне предписание към собственика трябва да бъде направено, за да се укрепи сградата и да се предотврати рушенето, коментира още Димитров.

По думите му нито сградата, нито дворът „са пипани“, откакто са купени от Валентин Златев.

„Дори бихме се събрали и бихме му помогнали. Не вярваме на експертизите, които твърдят, че е невъзможно запазване и укрепване на къщата. Единствените валидни експертизи са назначени от Столичната община и са независими“, коментира още Димитър Димитров.

„Нашето желание е „Къщата с ягодите“ да бъде запазена във вида, в който съществува, но за съжаление, тъй като се води паметник на културата, самата районна администрация няма правомощия в тази насока. Ние нямаме отношение към казуса и ставаме само свидетели на всичко, което се случва там”, коментира зам.-кметът на район “Оборище” Надежда Бобчева, цитирана от БНР.

Правомощия за разрешаване на казуса с къщата има кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, както и главният архитект Здравко Здравков. Те са създали комисия, чрез която могат да кажат на собственика на имота какво може да направи.

„Така например, спрямо Закона за устройство на територията ние имаме правомощия свързани със самата украса на къщата и при нас има доста преписки, тъй като самата ограда на къщата също е част от паметника на културата и често сме казвали, че тя трябва да бъде възстановена, но спираме дотам – само до оградата“, казва Бобчева.

Тя посочи още, че един от основните проблеми е, че липсва информация и има изградено недоверие между самите институции и гражданите. Не винаги сме уведомявани за всички действия, които са предприети от самата Голяма община. Да, имаме контакт и водим разговори, но имаме обща представа, но не знаем нещата в детайли“, поясни заместник-кметът.

За съхранението на емблематичната къща е нужно да има открита процедура, да се покани широк спектър от специалисти и целият процес да е публичен, за да се знае от самото начало до самия край какво се прави и как точно се извършва всяко едно от предписанията, коментират още от община „Оборище“.

Емблематичната сграда в стил сецесион е обявена за паметник на културата през 1978 г. Наричат я „Къщата с ягодите“ заради декоративните ягоди, посадени в двора й.

Автора на архитектурния проект на къщата е Георги Кунев, който завършва образованието си във Виена и Карлсруе. Построена е през 1927-1930 г. за банкера Димитър Иванов и съпругата му Надежда Станкович. Сградата е с обща приблизителна площ от 500 кв.м. Има три входа, като главният представлява впечатляващо извита колонада с външно стълбище. Не по-малко удивителни са и двата странични входа, които са специално проектирани за карети и файтони.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *