Китай: Строителен гигант „загуби връзка“ с инвеститорска компания, на която повери 313 млн. долара

г. Автор

Неотдавна BBC информира, че една от най-големите строителни компании в Китай е „загубила връзка“ с мениджър на активи и поверени му 313 милиона долара.

Строителният гигант China Fortune Land Development е подала сигнал в полицията в Пекин срещу China Create Capital, регистрирана в Британските Вирджински острови, която е трябвало да инвестира средствата.

Строителната компания е претърпяла значителни загуби по облигации на стойност милиарди долари и по – рано този месец е представила план за преструктуриране на дълговете и. Преди три години една от дъщерните й компании в чужбина подписва споразумение с Wingskengo за извършване на инвестиционни услуги. По нейн съвет компанията превежда 313 млн. долара на China Create Capital, като се е очаквало инвестицията да донесе доход от 7 до 10 процента на година.

След превода се загубва и следата на  China Create Capital и компанията не може да установи връзка с нея. Всичко това се случва на фона на тежката финансова криза, заради дълговете на фирмата. Акциите й също падат с над 70 % от стойността си.

През миналата година проучване показа, че дългът на китайските строителни компании надвишава японския брутен вътрешен продукт. Общите продажби на 100-те най-големи строителни компании в Китай е намалял с 36% през септември на годишна база.

Много икономисти, анализатори и инвеститори коментират, че дори и за финансово стабилни предприятия основният бизнес модел – при който предприемачите използват дълг за финансиране на постоянен поток на ново строителство, положението може да се промени. Експерти допълват, че някой строителни компании няма да издържат прехода.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *