Китайски гигант от машинната индустрия инвестира €100 милиона в строителство на фабрика в Сърбия

г. Автор
фабрика

Китайският гигант от машинната индустрия Haitian съобщи, че ще строи фабрика в Рума, Сърбия в инвестиция за €100 милиона.

Това е още една от най-големите инвестиции в страната през последните месеци, съобщава сръбският портал Б92.

Haitian е най-големият световен производител на машини за инжектиране под налягане, с 56 000 произведени инжекционни машини през 2021 година и годишна продажба от над €2,2 милиарда.

Компанията извършва производствена дейност в пет индустриални области, включително шприц машини, машини за леене под налягане, машини с ЦПУ, роботи и автоматизация, както и серво съоръжения.

Компанията възнамерява да покрие пазари в Европа, Азия и САЩ, като първата цел след Сърбия е Турция, а след това Русия, Близкият изток, Индия и САЩ.

На фона на настоящата война в Украйна и кризата в много сектори от едрия бизнес, Сърбия полага усилия да изнася повече стомана за Европейския съюз. Голяма част от това производство идва от китайски производители.

В края на март стана ясно, че стоманодобивната фабрика в Смедерево, Сърбия, която е собственост на китайската компания Hbis (HBIS Group Serbia), ще може да изнася за ЕС с по 30 000 тона повече материал на тримесечие.

Увеличаването на износа, който намаля драстично заради войната в Украйна, става възможно след преразпределение на квотите за внос на стомана в Евросъюза, предназначени преди това за Русия и Беларус.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *