КЗК разкри трети картел при санирането

г. Автор
саниране

Трети поред картел между строителни и проектантски фирми, свързан с националната програма за саниране, разкри Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Нарушението е, че те са се договаряли предварително помежду си какви цени да предложат за някои дейности по програмата в Пловдив.

30-те фирми, участвали в договарянето, са глобени с общата сума 388 687 лв. с решение на КЗК. Две от фирмите – тези, които са съдействали на комисията да събере данните, са освободени от плащане на санкции – едната напълно, а на другата глобата е намалена.

Решението на КЗК има възможност да се обжалва в 14-дневен срок. Вероятно всички фирми ще го обжалват, тъй като от доводите им пред комисията личи, че те смятат договорките помежду си за принципни, докато за доказване на картел законът изисква да има писмено споразумение с точно посочени цени, от които фирмите участнички да не се отклоняват. Освен това част от санкционираните с това решение фирми съвпадат с тези от предишните два картела, разкрити от КЗК, а те вече обжалваха решенията на комисията по тях.

Случаят в Пловдив на практика е част от предишните два, по които КЗК работи вече четвърта година. Казусът започна да се разглежда след сигнал на кмета на община Търговище за нередности, после се оказа, че същите фирми са направи договорките си и когато са се явявали на обществени поръчки за санирането в Гоце Делчев.

И за двата случая КЗК излезе с две отделни решения още през 2019 г. Последният казус в Пловдив обаче е най-сериозен, защото и блоковете, които са санирани в областния град, са доста повече, отколкото в Търговище и в Гоце Делчев.

От решението на комисията става ясно, че и в Пловдив, както и в предишните два случая, не става дума за същинската част от дейностите по санирането, а за предварителното обследване на блоковете и изготвянето на техническите проекти. Същинските дейности по санирането струваха средно по около 120 лв. на квадратен метър, докато изготвянето на технически проекти и обследването – по около 5 лв. на квадрат. Много от тези обществени поръчки обаче бяха спечелени при цени 2-3 лв. на квадратен метър, което вероятно е накарало фирмите от бранша да вземат мерки, за да защитят интересите си.

Случаят започна да се разплита още през 2016 г. от сигнал на кмета на Търговище до КЗК. Тогава негов служител бе получил анонимен имейл, пратен от имейл с името pretsacan@abv.bg (т.е. “прецакан” на кирилица), в което подателят уведомява общината какво точно се случва и как фирмите-участнички в търга на общината, разпределят позициите си и държат никоя от тях да не пада под цената от 5 лв. за този вид дейност.

След извършени проверки на място в офисите на фирмите КЗК откри според нея доказателства за наличие на картел и манипулации на обществени поръчки за саниране по националната програма също и в Гоце Делчев, и в Пловдив. Но реши, че не става дума за общо нарушение, а за отделни картели, макар че договорките са провени от едни и същи фирми.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *