Министър Петкова: Строителството на газовата връзка с Гърция е гарантирано

г. Автор
газова връзка
Очаква се през втората половина на 2020 г. газовата връзка вече да бъде факт

Предвижда се да бъде изцяло променен облика на пазара на природен газ след изграждането на междусистемната газова връзка Гърция – България. Така енергийната сигурност на страните от Източна Европа ще бъде гарантирана. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след подписването на няколко договора за ключови ангажименти и дейности по изграждане на междусистемната газова връзка между България и Гърция.

Междуправителственото споразумение бе подписано от министър Петкова и гръцкият и колега Константинос Хадзидакис – министър на околната среда, енергетиката и климатичните промени. Споразумението, в подкрепа развитието на проекта е за срок от 25 години.

газова връзка

Министър Петкова подчерта, че подписването на документите гарантира строителството и работата на интерконектора през следващите десетилетия. След като изказа благодарност към своя гръцки колега, тя допълни, че се предвижда газовата връзка да бъде въведена в търговска експлоатация през второто полугодие на 2020 г.

Договорът за заем от Европейската инвестиционна банка в размер на 110 млн. евро също бе подписан. Така бе осигурено и финансирането на проекта, което гарантира строителството на интерконектора.

По време на визитата на гръцкия министър бяха разписани и договорите с избраните изпълнители – гръцките компании Corinth Pipework Industries S.A. и AVAX S.A. Обект на внимание по време на срещата стана и изграждането на електроенергийната междусистемна връзка „Марица-Изток“ – „Неа Санта“.

Министър Петкова информира, че през следващата година ще започне строителството на територията на България, чието трасе е 123 км. Предвижда се връзката да бъде въведена в експлоатаця през 2023 г.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *