Направиха първа копка на сградата за българския суперкомпютър 

г. Автор
сграда суперкомпютър

На официална церемония в „София Тех парк“, министър-председателят Бойко Борисов направи символична първа копка на сградата, в която ще се помещава българският суперкомпютър.

България е една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър до края на годината. Компютърът обработва и калкулира огромно количество информация за кратко време, затова се нарича суперкомпютър. Иновацията ще предвижда трусове и ще търси лечение за рака. Той е толкова мощен, колкото компютърът на НАСА.

Проектът за изграждането на такъв вид суперкомпютър бе подкрепен от Борисов още през 2018 г., когато беше организирана международна конференция за дигиталното бъдеще на Европа. По време на церемонията, премиерът изтъкна, че базирането на суперкомпютъра в България ще помогне за развитието на автомобилните клъстери, както и секторите наука, иновации и медицина.

„Да благодарим на Европейската комисия, но да се знае, че и България съучаства във финансирането и сме горди с това, което стартира“, посочи премиерът Бойко Борисов.

Суперкомпютърът в България ще бъде един от петте, имащи за цел да надгради и развие изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на България беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, където бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри.

сграда суперкомпютър

Суперкомпютърът, с който България ще се утвърди като дигитален хъб, трябва да заработи до края на февруари 2021 г.

В Европа има 15 хиляди специалисти, които могат да боравят с подобен клас машини, а в България те са около 75.

Сградата, в която ще се намира супермашината е снабдена с всички необходими инсталации и иновативни решения. За работата на суперкомпютъра ще се използват два мегавата електроенергия, осигурена от два независими електрически източника. Генерираната от суперкомпютъра топлинна енергия ще бъде „рециклирана“ и ще се ползва за отопление на съседните сгради, което е част от политиката на „София Тех Парк“ по отношение на използването на зелени енергии.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *