Немска компания за електромобили инвестира 140 млн. евро в завод край Ловеч

г. Автор
електромобили

Меморандумът за изграждане на завод за електромобили бе подписан от немска фирма производител и българското правителство, представено от министъра на икономиката Кирил Петков.

„Много съм горд, че немска компания на бъдещето, която вече произвежда електромобили, ще прави основното си производство в Ловеч. Голяма част от добавената стойност ще се произвежда в България, кабелите на автомобила ще се произвеждат в Ямбол. Имаме още няколко доставчика, които ще работят с тях. Това ще се случва в Ловеч – точно, където имаме нужда от такива работодатели“, коментира той.

„Вярвам, че няма нищо случайно в датите. Точно на тази дата преди 9 години беше създаден автомобилният клъстър в България. Горди сме от постигнатите за тези години”, каза Любомир Станиславов – изпълнителен директор на българския клон.

Министърът благодари на целия екип за ежедневната работа, която е довела до инвестиция. За него от огромна важност е, че голяма част от добавената стойност ще се произвежда в България.

„Инвестицията е 140 млн. евро. Другото, много иновативно, което беше направено, е, че от българска страна няма да бъдат дадени никакви пари, докато не се произведе първият автомобил. Това ще се случи, след като бъдат произведени и продадени 10 000 коли“, обясни Петков.

Проектът ще се реализира на част от площадката на завод Балкан АД в Ловеч, където в миналото са произвеждани едни от първите автомобили, велосипеди, мотоциклети и самолети в България.

Компанията Next.e.GO Mobile SE се намира в Аахен, Германия. Тя е производител на електрически превозни средства и системи за устойчива мобилност. Предвижда се в България да бъдат произвеждани моделите: e.GO Life 70, e.GO Life Sport , e.GO Life Cross.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *