Необходимо ли ни е разрешение при ремонт на жилище в блок?

г. Автор
разрешение при ремонт

Консултацията с инженер – конструктор е препоръчителна

Много често, по ред причини, собственици на апартаменти в жилищни блокове, без експертно разрешение събарят стени, усвояват балкони, преместват врати и водопроводи? Но дали е правилно?
Препоръчително е, когато се започва ремонт, свързан с конструкцията на сградата, да се направи консултация със строителен инженер-конструктор. Причините са няколко. Трябва да се провери ремонтът, който планира собственикът дали не засяга някои от носещите елементи на сградата, които поемат вертикални и хоризонтални товари. Хоризонталните товари са предимно натоварванията, свързани със сеизмечни въздействия.

При реконструкциите е абсолютно забранено и носи много рискове да се нарушават и двата вида конструктивни елемента. Съществува реален риск от повреда в носещи конструкции и дори рухване на сградата.

Кои са неносещите елементи?  

Неносещи елементи са т.нар. преградни стени, при условие, че те са обиколени от греди. Обикновено са 12 см. и изпълняват само определени разпределителни функции в помещенията. Да, на пръв поглед, те не са носещи, но са изключително важни, тъй като оформят периметър, който строителните инженери наричат „коравина на сградата“. Тези неносещи елементи са важни и имат експлоатационни и нормативни изисквания.
При бутането на преградна стена е важно нейното местоположение и дължина. Например бутането на преградна стена на шестетажна сграда на първи етаж и бутането на стена на шест етажа са две различни неща и могат да увредят сградата по различен начин.
Затова, преди да предприемете сериозни ремонти и реконструкции в къщи, се консултирайте с експерт.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *