Строителството в България с ръст от 19,4% за половин година

г. Автор
строителство

През първото полугодие на 2021 г. строителството в България има ръст от 19,4% и е направило 8,008 млрд. лв. Това се казва в анализ на Камарата на строителите в България, разгледан на заседание на управителния съвет.

Темповете на строителство през 2021 година са такива, че ако тенденцията продължи до края на годината, строителството вероятно ще осигури около и над 10% от брутния вътрешен продукт на страната. Обикновено то осигурява около 8% от БВП.

От анализа става ясно, че 4,505 млрд. лв. от произведената продукция се дължи на сградното строителство – жилища, административни и промишлени сгради. То отбелязва 15,4% ръст на годишна база.

Строителството на инфраструктура има принос с 3,503 млрд. лв., но ръстът му в сравнение с миналата година е доста по-голям – 24,9%. Това се обуславя от факта, че сега сме в края на бюджетния период по оперативните програми, а в такива години у нас винаги се е работило по-усилено. В момента например се изпълняват с пълна пара обектите на ВиК инфраструктурата.

Очакванията са тенденцията на ръст в строителството да се запази и през следващите две-три години, защото през първото полугодие нарастват разрешителните за нови строежи. Броят на разрешителните за нови сгради нараства с 23,8% в сравнение с година по-рано, а на площта им – с 28,8%.

Броят на жилищата, които ще излязат през следващите 2-3 години на пазара, нараства с 52,9%. Само броят на разрешителните за нови административни сгради нараства съвсем скромно – само с 1,9% на годишна база.

Няма данни за издадените разрешителни за инфраструктура. По принцип обаче годината, в която приключва оперативна програма и следващите две, са доста усилни за строителството на пътища, водни обекти и други съоръжения. Показателно е например, че обявените обществени поръчки в сектор “Строителство”, които обикновено са свързани с инфраструктура, се увеличават през първото полугодие с 29,5% като брой и с 16,9% като стойност.

Започнатото вече през първото полугодие строителство, което трябва да бъде завържтази и през следващата година или две, също не е малко. Става дума за общо 2988 сгради в цялата страна, 1826 от които са жилищни.

Общият ръст на сградите в сравнение с година по-рано е 22,3%, а само на жилищните – 31,9%.

Към момента 5,6% от всички работещи в страната са заети в строителството. Става дума за 129 700 от общо 2 305 400 човека. Ръстът на наетите в бранша е 2,8% за последните 12 месеца. Средната заплата в строителството в момента е 1117 лв. и се е вдигнала със 134 лв., или с 13,6% от миналата година насам.

 
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *