Община Бургас се стреми да запази автентичната архитектура на града

г. Автор
burgas

Община Бургас изготви архитектурните проекти за възстановяване на автентичния културен облик на първите пет сгради по пешеходната зона „Алеко Богориди“.

Четири от постройките се намират в участъка между улиците „Възраждане“ и „Михаил Лермонтов“, а петата е сградата на ул. „Антим I“ № 35.

Усилията са насочени към връщане духа и архитектурния силует на стария Бургас, като възстанови занемарените улични фасади централна улица „Алеко Богориди“.

Нереновираните с години покриви и фасади не само не подхождат на градската среда, но състоянието им крие опасност от падащи части от мазилки, а това застрашава живота и здравето на преминаващите в непосредствена близост до тях.

Значителна част от сградите са запуснати и занимарени, тъй като част от собствениците са извън страната, което затруднява и прави много трудно извършването  на необходимите действия по направените предписания.

Община Бургас е констатирала, че сградите се нуждаят от ремонт на фасадите, включващ мазилкова декорация, облицовки, покривни покрития, обшивки и др. При изпълнение на дейностите цветовото решение на фасадите, растерът и детайлите на дограмата ще бъдат максимално съобразени с оригиналните характеристики на сградите и общия силует.

Изпратете ни историите и снимките на вашите баби, а ние ще ги публикуваме и така, заедно ще ги запазим

Общината ще ремонтира сградите поетапно, а в момента се разработва график на изпълнение на строителните работи, тъй като Очакванията са възстановителните дейности да започнат още през май, като първа ще бъде постройката на ул. „Лермонтов“ № 26.

Втора в списъка ще бъде сградата на ул. „Богориди“ № 10. Останалите три – „Богориди“ № 6, 8 и „Антим“ № 35, са паметници на културата и проектите за ремонт на старите им фасади са изпратени за съгласуване в Министерството на културата.

Собствениците на сградите активно участваха в процеса на проектиране и подробно са запознати с проектите, като им е предоставена възможност за избор сами да извършат строителните работи по фасадите или общинското предприятие „Общински имоти“ да ги ремонтира, а те да възстановят вложените средства.

Всички дейности на Община Бургас по възстановяване на естетическите характеристики на уличните фасади на сгради в центъра на града са съобразени и с предвидените за ремонт сгради по „Богориди“ и „Александровска“, финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2010 г. В синхрон с Община Бургас, собственици на сгради по ул. „Богориди“ самостоятелно са предприели действия по изготвяне на проекти и ремонт.

Собствениците на постройката, която се намира на ъгъла на ул. „Възраждане“ и „Богориди“, вече имат изработен проект и също ще стартират скоро време възстановителни дейности на фасадата на зданието.

В момента администрацията подготвя заданията за проектиране на следващите пет сгради по „Богориди“ и „Александровска“. Целта на общинската администрация е да приложи интегриран подход, с който чрез финансиране от различни източници да се получи общо и завършено архитектурно решение.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *