Обявиха обществена поръчка за строежа на метрото до Цариградско шосе

г. Автор
метростанции

Обявена е обществената поръчка за строителство на продължението на третата метролиния в София от ул. „Шипка“ през район „Слатина“, зала „Арена Армеец“ до УМБАЛ „Света Анна“.

От документацията става ясно, че общата дължина на участъка е 5 666 метра. По трасето ще се изградят 6 подземни метростанции, като на последната, която ще е на кръстовището на бул. „Цариградско шосе“ с ул. „Йерусалим“ се предвижда да има подземен двуетажен паркинг.

Разклонението на третата линия отново ще се изгражда с тунелно-пробивна машина и по нов австрийски тунелен метод. Пероните на метростанциите ще бъдат обезопасени с преградни остъклени стени, отварящи се синхронно с вратите на пристигащите влакове.

Обществената поръчка е обособена в пет позиции. Срокът за подаване на документи е 14 април, а прогнозната стойност на новия участък е 530 млн. лв. Очаква се новата метролиния да бъде пусната в 2024 година.

Първата метростанция ще е се намира на кръстовището на улицата „Гео Милев“ и „Черковна“. Следващата ще е на кръстовището на улиците „Гео Милев“ и „Н. Коперник“, после метрото ще спира при кръстовището на ул. „Гео Милев“ и ул. „Слатинска“. Следва метростанция на кръстовището на булевардите „Асен Йорданов“ и „Шипченски проход“. Петата станция ще бъде разположена при зала „Арена Армеец“, а последната – от източната страна на съществуващия пешеходен подлез под бул. „Цариградско шосе“. Там ще се изгради и паркинг с общо 230 паркоместа.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *