Очаква ли се световна жилищна криза и къде ще бъде най-трудна за преодоляване

г. Автор
цените на жилищата

В периода между 2007 и 2009 г. Австралия, Канада и Швеция бележи двуцифрен ръст на цените на имотите, въпреки жилищния срив на световната икономика. Една от причините е бумът на суровините и до голяма степен късметът.

След години главозамайващ растеж на цените на жилищата, сега започват да падат.

Именно прегретите пазари на Австралия, Канада и Швеция са изправени пред някои от най-резките спадове. Ниските лихвени проценти и високият дял ипотеки, остави всяка страна с огромни дългове на домакинствата.

Последвалото повишаване на лихвите с най-бързите темпове от четири десетилетия задълбочи кризата за населението на трите страни, а цените на жилищата след 2007 г. са се повишили двойно.

В резултат на рязко покачващите се цени, канадските домакинства през 2022 г. добавиха рекордните 190 млрд. канадски долара /150 млрд. долара/ нов ипотечен дълг,  два пъти повече от сумата през 2019 г.

Всичко това не е изненадващо, че въпреки усилията на кредиторите и регулаторите да затегнат кредитните стандарти, рисковете на заемите се повишиха. Австралийският финансов регулатор изчислява, че 22% от ипотеките, взети през второто тримесечие на тази година, поставят притежателите им в уязвимо финансово положение въз основа на съотношението им дълг към доход от шест към едно или повече.

Повишените лихвени проценти или падащите цени на имотите могат да доведат до ипотечен колапс. Особено, след като Централната банка на Австралия прогнозира 20% спад на цените на жилищата, което се очертава най-големият спад от 40 години. Цените на Канада може да спаднат с до 14%, но ако тенденцията за загуба на работни места се запази, ситуацията може рязко да се влоши.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *