Повишено търсене на парцели на изток от София

г. Автор
парцели

В София като перспективни райони за строителство на къщи брокери посочват източните райони около с. Лозен, с. Герман, с. Панчарево и с. Кокаляне.

Преди човек да вземе окончателно решение за покупка на парцел, трябва много внимателно да го проучи, съветват експертите бранша. Най-важно е да внимателно да бъде разгледан общия устройствен план на населеното място и да подбере райони, отговарящи за желаната от него сграда.

Задължително условие за застрояване на един терен е наличието на одобрен Подробен устройствен план (ПУП). ПУП се създава на база на общия устройствен план (ОУП) за населеното място и указва вида и начина на застрояване на всеки поземлен имот (ПИ). Ако за населеното място няма приет ОУП, се разработва ПУП след допускане на устройствена процедура. По-добре е парцелът да има виза за проектиране с конкретни параметри на застрояване. Това качва цената на имота, но купувачът си спестява много време и усилия.

Наличната инфраструктура също е от изключително  значение. Необходимо е да се направи проверка дали теренът е обезпечен с вода и канализация, електричество, както и възможността за присъединяване към газопреносната мрежа или към централно парно. Трябва да бъде огледан какъв е пътят до терена, както и близостта му до спирки на градския транспорт.

Не без значение е и наличието в района на училища, детски градини, магазини, места за развлечения.

Изключително важни са и географските характеристики на имота – изложението, наклона и продължителност на слънцегреенето през различните части на деня и на годината. При покупка на имот трябва да се направи и пълна проверка на собствеността за срок от поне 10 години назад. Например да се провери дали има и други наследници на имота, освен продавача, дали е имало делба, при която не са участвали всички съсобственици или пък дали не става въпрос за продажба на имот, който е съпружеска собственост, но след развод само един от съпрузите е решил да продаде.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *