Предлагат безплатно саниране на 2200 сгради

г. Автор
саниране

От ГЕРБ предлагат правителството да осигури безплатно саниране на останалите в резервния списък близо 2200 сгради.

За тях не достигнаха средства за обновяване по плана за възстановяване и устойчивост. Депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Николай Нанков и Деница Николова са внесли проекторешението си в парламента.

Гражданите от цялата страна, които платиха за енергийно обследване на жилищните си блокове, но проектите им за саниране останаха в резервите, ще получат нов шанс, написа във фейсбук депутатът от ГЕРБ – СДС и председател на парламентарната регионална комисия Николай Нанков.

В края на м. г. беше публикуван списък от 756 сгради, които са одобрени за саниране по първия етап, като това ще струва около 1,1 млрд. лева. 2178 жилищни сгради пък останаха в резервния списък, като тяхното обновяване ще струва близо 2,7 млрд. лева.

Грешки в публикуваните списъци и концентрация на парите в определени общини доведе до недоволство както сред неодобрените за саниране, така и сред кметовете на общини.

ГЕРБ предлага Народното събрание да задължи правителството да приеме Национална жилищна стратегия 2025 – 2050 г., заедно с план за действие. Това трябва да стане в срок от 9 месеца от влизането в сила на решението на парламента.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *