Премахват незаконните строежи на „Росенец“

г. Автор
Росенец

За събарянето на незаконни обекти на територията на Лесопарк „Росенец“ край Бургас правителството отпуска 69 000 лева.

Средствата за премахването на постройките ще бъдат отпуснати на Областна управа-Бургас. Информацията е от пресцентъра на областната администрация.

Кметът на Бургас Димитър Николов вече е издал заповед за събарянето на двете постройки.

Областният управител на Бургас Мария Нейкова е информирала служебното правителство и за други незаконни строежи в местността „Росенец“, за които също е настоявала средства за премахването им.

Обектите, за които има влезли в сила заповеди за събаряне, са триетажна масивна сграда, до оранжерията, както и и кабинка за охрана. Извършителят на незаконните строежи е неизвестен, показват протоколите на общината.

Сагата с имотите в парк „Росенец“ започва още през 1999 г. След няколко продажби и промени в статута на плажа и пътя до него, от 2014 г. те са собственост на свързаната с Ахмед Доган фирма „Хермес Солар“. След протестите през лятото на миналата година започнаха редица процедури по тези имоти. През август същата година прокуратурата съобщи, че е открила редица нарушения и липси на разрешителни и проектни документи за кея и за постройки в имота. Има издадена заповед от община Бургас за събаряне на една от постройките на плажа, а местната кадастрална служба стартира процедура за официалното документиране на крайбрежната ивица като плаж. Междувременно Общинският съвет в града отмени свое решение от края на април 2020, с което статутът на пътя до брега беше променен от общински в частен.

По темата „Росенец“ бяха образувани 4 съдебни дела в Бургас, а по времето на 46-отото НС бе създаде временната парламентарна комисия „Росенец“.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *