През март започва строителството на 3 км от третата линия на метрото

г. Автор
метрото

Столичният общински съвет одобри 12,8 млн. лв. от общинския бюджет, с които да стартира изграждането на новия участък от метрото.

През март започва строителството на 3 км от третата линия на метрото от ж.к. „Хаджи Димитър“ до ж. к. „Левски“. За това съобщи столичният кметът Йорданка Фандъкова в профила си в социалната мрежа.

Цялата трета линия е с дължина 21 км, 12 от тях бяха завършени през 2020-2021 г. Остават двата участъка през „Подуяне“ и „Слатина“ с обща дължина 9 км.

Двата участъка са включени за съфинансиране в Плана за възстановяване и устойчивост с 300 млн. лв. Тези средства представляват под 50% от цялата сума, необходима за изграждането, но е ключова за строителството.

Всички останали средства ще бъдат осигурени от бюджета на Столична община и чрез инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка, за преговори с която днес Фандъкова е получила мандат от Общинския съвет.
Очакванията са изграждането на двата участъка да приключи през 2025 – 2026 г.

Очакванията са, че тези два участъка, които преминават през гъсто населени територии, ще обслужват 160 хил. души с тенденция за нарастване във времето, а ефектите са безспорни – по-добра градска среда, по-малко вредни емисии и намаляване на трафика, коментира още Фандъкова.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *