Проверяват качеството на магистрали и скоростни пътища

г. Автор
проверки

Настоящите ръководства на МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура“ изготвят график за проверки по магистрали и скоростни пътища, които ще стартират до месец. Това бе съобщено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Приоритетно ще се започне с обследване на пътни участъци в гаранционен срок, тъй като за тях строителите носят отговорност към момента. За повече оперативност и прецизност ще се работи с георадарни уреди и скенер за равнинност. При констатиране на намалена дебелина на пътната конструкция ще бъдат направени и допълнителни изпитания и проби, в т.ч. чрез серии от шурфове и тестове за носимоспособност.

МРРБ не оспорва резултатите от извършените до момента проверки на пътните настилки. Пробите, които са взети през последната година от участъци от автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Марица“ и от Северната скоростна тангента, са единични, уточняват от МРРБ.

Проверките, направени по времето на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, са направени на обекти с изтекли гаранционни срокове. Единичните обследвания не са извършени по утвърдената методика на Института за пътища и мостове и сами по себе си не могат да се използват за генерални заключения за цялостното състояние на пътната настилка по съответните участъци.

Докладите са предадени на прокуратурата.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *