Пускат 7,5 км от пътя Ботевград-Мездра и 7 км от АМ „Европа“

г. Автор
Ботевград-Мездра

За Великден трябва да бъде пуснат за движение участъкът от 7,5 километра – обход на село Новачeне, от скоростния път по направление Ботевград-Мездра.

Това заяви пред журналисти служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който инспектира строителството на пътя Видин-Ботевград в участъка между село Лютидол и Ботевград при Новачене.

Участъкът е част от лот 1 на скоростния път Видин-Ботевград, той е с отделно разрешение за строеж и ще бъде пуснат в експлоатация отделно. Шишков припомни, че първото разрешение за строеж е от 2016 г. за участък от един километър, а в останалата си част разрешенията за строеж са основно от края на 2020 г.

Министърът коментира, че много по-рано е трябвало да се случи проектирането и строителството на скоростния път Ботевград-Видин. Сега се работи интензивно – на места по отчуждаване, на други места по строителство, а на трети по одобряване на Подробни устройствени планове.

Министърът съобщи още, че в участъка, който е до Мездра, сега се извършва процедура за изменение на Подробния устройствен план (ПУП), защото в сегашния е било предвидено пет от кръстовищата да бъдат на едно ниво. До около месец се очаква да има одобрен ПУП.

В началото на февруари служебното правителство отпусна малко над 776 милиона лева за поддръжка и строеж на пътища и магистрали. Министърът Шишков тогава уточни, че инспектираният участък също попада в обхвата на правителственото решение. Той съобщи също, че на строителя са изплатени 75 млн. лева.

Утре е планувана проверка на магистрала „Европа“, като шест или седем километра от магистралата до ГКПП „Калотина“ ще бъдат пуснати за движение също за Великден. Министърът допълни, че се очаква и обходът за Бургас също да бъде завършен за предстоящия празник.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *