Ръст на имотините сделките в малките градове

г. Автор
продажба на имоти

Покупките на имоти в малките населени места отбелязват сериозен ръст. Това става показват данни на Агенцията по вписвания.

Без да броим сделките в шестте най-големи града в страната – София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе, общият брой на вписаните продажби на имоти в останалите населени места през третото тримесечие на годината е 35 992. Това е увеличение с 6,56% спрямо предходното тримесечие.

Покупките на селски къщи и ваканционни имоти нараснаха след началото на пандемията, като тази тенденция продължава и досега. Причините за това са много. От една страна хората разбраха предимствата да имат втори дом по-близо до природата, където винаги могат да отидат със семейството си. Много хора, които могат да работят дистанционно, предпочетоха да се отдалечат от големите градове. А освен това покупката на къща е чудесна инвестиция. При високата инфлация много хора решават да спасят парите си като ги вложат в имот. Ако нямат достатъчно налични пари за покупка на хубав апартамент в голям град, се насочват към имот в по-малко населено място, където цените са по-ниски.

Най-голям ръст на сделките с имоти е регистриран в службата по вписванията в Смолян. Само за едно тримесечие там са вписани 253 продажби на имоти, което е 11 пъти повече спрямо предходното тримесечие. Основната причина за този огромен ръст е малкият брой сделки през предходното тримесечие, след което реализираните продажби се връщат на нормалното за района ниво. В Смолян регистрират сделките с имоти в курорта Пампорово, което обяснява и големия им брой.

В топ три на населените места по ръст на сделките влизат Крумовград и Момчилград. За едно тримесечие в Крумовград са вписани 39 продажби, което е със 144% повече спрямо предходното тримесечие, показват данните на Агенцията по вписвания. В Момчилград само за три месеца продажбите са 210, което е със 75% повече спрямо предходното тримесечие. Сред причините за този голям ръст е, че много хора от района на Кърджали, които са работили в чужбина и са спестили пари, искат да ги вложат в имоти близо до родното си място.

На четвърто място по ръст на сделките е службата по вписвания в Пещера. Регистрираните сделки там са 286, което е увеличение с над 65% спрямо предходното тримесечие и с 11% спрямо същия период на предходната година. Топ пет се допълва от Ардино, където сделките са 39, а ръстът е с 56%.

Сред другите служби по вписванията, които е добре да бъдат отбелязани, са Кърджали (759 сделки и 49,4% ръст спрямо предходното тримесечие), Исперих (310 продажби, +44%), Тервел (201 сделки, +34%), Димитровград (400 продажби, +27%), Берковица (148 сделки, +25%), Търговище (521 продажби, +24%), Нова Загора (319 сделки, +20,8%) и Велики Преслав (262 продажби, +20,7%). Има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. Общо в 20 служби по вписванията регистрираните сделки с имоти нарастват с над 20 на сто.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *