Министерството на енергетиката с предложение за промени в наредбата за санирането

г. Автор
саниране

Министерството на енергетиката предлага важни промени в наредбата за санирането.

Предложението е всички сгради, които са собственост на държавата и общините, да имат право да плащат бъдещите си разходи за саниране разсрочено, през разликата между старите и новите, по-ниски сметки за ток и газ.

Разсрочено плащане през сметки се предвижда да е в сила и за частни лица, не само за общински и държавни сгради. След промени в закона за енергийната ефективност сега се прилагат нови механизми за разплащане, а именно през сметките за ток или газ. Какъв е принципът: Ако след саниране на сградата новата сметката за ток например е с 40 процента по-ниска, ние продължаваме да плащаме старата сметка, а разликата покрива кредита за саниране.

Владимир Николов е директор на най-голямото основно училище във Велико Търново – ОУ „Бачо Киро“. В него учат близо 900 деца. Сградата е вече санирана, но директорът кандидатства пред Фонда за възстановяване и устойчивост за подобряване на енергийната ефективност. Финансовата помощ е в размер на 4 млн. лв. Николов подкрепя идеята за разсрочено плащане на санирането през сметките за ток или газ.

„Изцяло положителен ефект, защото облекчаването при тези непрекъснато нарастващи разходи, включително и чрез разсрочване, стига собствениците да не бъдат натоварени с излишни лихви”, коментира Владимир Николов.

Освен обществените сгради, частни лица също могат да се възползват от договори с фирми за саниране. Юлия Денчева е домоуправител в многофамилна сграда в оживен квартал, която не е санирана. По думите ѝ повечето жители в блока не мислят за саниране, но и не приемат идеята за изплащане на евентуален заем за енергийна ефективност, през сметките за ток или газ.”Струва ми се ,че няма смисъл от цялата работа, някои хора едва се справят със сметките за тока. Ако е безплатно или с някаква отстъпка, да, всичко трябва предварително да се знае”, заяви Юлия Денчева.

Наредбата за саниране на държавни, обществени или частни сгради не е нова, но търпи промени след измененията в закона за енергийна ефективност. Така сега се разширяват механизмите за разплащане чрез сметките за енергия.

„След като бъде обновено примерно училището то започва да плаща 600 лева ,тоест бюджета на общината спада от 1000 на 600 лева и тези свободни 400 лева и така започва да разплаща така наречена енергийно ефективна услуга”, коментира Ивайло Алексиев от Агенцията за устойчиво енергийно развитие.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *