Рекордно евтини ипотечни кредити за покупка на жилище

г. Автор
ипотечен кредит

Кредити за покупка на жилище са рекордно евтини и поне още една година не се очаква вдигане на лихвите.


Тази есен се очаква нов силен сезон на пазара на ипотечни кредити, при който е възможно някои промоции да стигнат до рекодно ниските 2,5% годишна лихва. Това каза по време на семинар кредитният консултант Тихомир Тошев, който до миналата година бе председател на Асоциацията на кредитните консултанти в България. Промоциите ще са факт още в началото на октомври и очакваното вдигане на лихвите засега не се очаква.

В момента актуалните оферти на банките за стандартен ипотечен кредит за покупка на жилище са за лихви между 2,95 и 3,8%. Това е около и над 2 пъти по-ниска лихва, отколкото беше по време на имотния бум отпреди 2009 г. Тогава банките често финансираха до 100% от стойността на купуваното жилище, но лихвите се движеха между 6,5 и 7,5%.

“Ниското им ниво сега не е някакъв български феномен – по целия свят в момента има наличен евтин паричен ресурс. В САЩ например средната лихва по ипотечните кредити в момента е между 4,3 и 4,8%. В Германия е между 1 и 1,7%, в Румъния и Унгария са почти като у нас”, коментира Тошев.

Промоциите, на които ще бъдем свидетели тази есен, ще свалят лихвите до около 2,77-3,3%, като в някои отделни случаи може да се стигне и до 2,5%, прогнозира той.

В момента е почти невъзможно банка да финансира 100% от имота с един ипотечен кредит, въпреки че много от клиентите питат за такъв вариант. Има само две изключения: ако имотът е силно подценен или ако се купува “на зелено”, т.е. преди да е издаден акт 15 за завършване на грубия строеж. Максимумът финансиране, който разрешават в момента разпоредбите, е до 90% от стойността на жилището според оценката на банката. “В масовия случай заемите се отпускат за около 85% от стойността”, каза Тошев.

Изходите са два – или човек да има някаква сума спестени пари, или да прибегне до тегленето и на потребителски заем за остатъка, макар и това да доведе до оскъпяване на целия заем. Тошев разказа любопитни случаи от своята практика, при които хора все още продължават да изплащат ипотечни заеми с огромните лихви от времето преди кризата. “Наскоро при мен дойде човек, който едва наскоро си намерил забутания някъде договор и с ужас разбрал, че плаща 6,5% лихва. Това е типичен пример за ниска финансова култура – един заем трябва да се управлява активно и на всеки 12 месеца да се правят опити за предоговаряне или рефинансиране”, каза Тошев.

Клиентът трябва да калкулира и другите съпътстващи разходи: нотариалните такси, таксата за заличаване на старата ипотека, новата оценка. Макар и малки, когато се съберат, те могат да стигнат до 1500 лв. Съветът е да се пристъпи към рефинансиране в случай, че може да бъдат спестени поне 8000 лева от остатъчната стойност. Оптималното спестяване би трябвало да е между 8000 и 15 000 лв.

Средният срок за изплащане на ипотечните кредити в България е малко по-дълъг, отколкото в Западна Европа – 20-25 години. Но практиката показала, че почти никога не се случва тези пари да се изплащат толкова време. В масовия случай българинът изплаща кредита за срок между 12 и 15 години.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *