Сградата на стария Нотариат в центъра на София ще бъде реставрирана

г. Автор
нотариат

Бившата сграда на Софийски нотариат на Попа ще бъде ремонтирана. В момента тя се руши, а фасадата й е в много лошо състояние.

Планува се дейността на КПКОНПИ да се премести в нея. Комисията е и собственик на сградата. Ремонтът ще е на стойност около 3 млн. лв., средствата вече са планирани и заделени от централния бюджет.

Изпълнител на проекта ще бъде „Реставрация“ ЕАД, която е наследник на дирекция „Изпълнение“ на Националния институт за паметници на културата. Тя трябва да изготви инвестиционен проект, да извърши строително-монтажни дейности и консервационно-реставрационни работи, съгласно изготвения от изпълнителя проект, както и да упражнява надзор по време на строителството.

нотариат

Общата стойност на договора е 2,948 млн. лева без ДДС или 3,537 млн. лева с ДДС. Документът влиза в сила от датата на подписването му, а срокът за изработване на инвестиционния проект във фаза работен такъв е с продължителност 120 дни. Срокът за изпълнение на самото строителство е 369 календарни дни.

Имотът се намира на бул. „Патриарх Евтимий“ № 2, а площта му е 2181 кв.м. Сграда е с площ от 673 кв.м. и е 3-етажна. Проектът за ремонт е одобрен от Министерството на културата и Института за недвижимо културно наследство. Предвижда се само укрепване и реставрация, като ще бъдат запазени фасадата и вътрешните елементи на сградата – паметник на културата.

Бившият Нотариат е известен като една от най-красивите сгради в града през годините. Сградата е строена през 1889 г. Допреди няколко години там се помещаваше част от Софийския районен съд. След това бюрото за съдимост и другите звена бяха преместени в новата сграда на съда на бул. „Скобелев“.

Зданието е построено 1899 г. за дом на инженер Михаил Момчилов и съпругата му баронеса Филипина фон Глайхен. По-късно за кратко става германска собственост, а след войната – съветска, преди да стане държавна институция.

Сградата не е ремонтирана досега заради строежа на метрото в близост, твърдят от Антикорупционната комисия и уверяват, че са взети мерки за обезопасяването ѝ.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *