София е на 56-та позиция по поскъпване на имоти

1г. Автор
имоти

София е на 56-о място в света по ръст на цените на жилищата. Това става ясно от данни на консултантска компания.

В столицата ни поскъпването е с 8,6% на годишна база. Със същия процент се е повишила цената на жилищата и в Лион, Сидни и Гунджоу. Това подрежда София в зоната на умерено растящите жилищни пазари в света.

Измир изпревари Анкара и оглавява индекса на най-бързо растящите пазари на жилища в света с повишение на цените от 33,9%. Турската столица, която досега беше лидер в класацията, е с ръст от 30,3%, а в топ четири влиза и Истанбул, където жилищата са поскъпнали с 28,8%. На трето място в класацията е новозеландската столица Уелингтън с повишение на цените от 30,1%.

В топ 10 на градовете с най-голям ръст на цените на имотите попадат още Сеул, Халифакс, Москва, Санкт Петербург, Хамилтън и Финикс. Във всички тях цените на жилищата са нараснали с над 20%.

Глобалният индекс на цените на жилищните имоти показва, че поскъпването е на най-високото ниво от 2007 г. насам, а от включените в него 150 града, 43 постигат годишен ръст на цените от над 10%.

Може би най-важният фактор за поскъпването на имотите е, че редица ключови градове по света продължават да страдат от остър недостиг на жилища, а забавянето на строителството беше задълбочено от пандемията, посочват от консултантската компания. Според експертите три фактора може да тласнат цените още нагоре. Първият е страхът да не се пропусне нещо – тъй като пътуванията са ограничени, инвеститорите може да погледнат по-близо до дома, за да се възползват от растящите цени на имотите.

Вторият фактор са ниските лихви по ипотечните кредити, от които някои купувачи искат да се възползват.

И трето, предвид големите суми на спестяванията в някои страни, сега много хора могат да си позволят втори дом.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Коментари от “София е на 56-та позиция по поскъпване на имоти

  1. Не знам какви сметки правите но пазарът е показателен. Преди 5-6 години можеше да се купи апартамент в центъра на 800 евро, сега под 1600 няма. За 5 години 100% увеличение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *