Спряха събарянето на Тютюневия склад в Пловдив в последния момент

г. Автор
склад

Тютюневите складове в Пловдив са зона, която съхранява специфична история и потенциал. Голяма част от тях са излезли от употреба, сградите са забравени, но районът се отличава със свой дух и архитектура.

Възможностите за макар и не напълно запазване, реставриране и превръщането на района в място с дух и култура са заложени в апликационната книга на град Пловдив с проекта „Тютюневият град“.

Разрушаването и бутането на тези емблематични за града под тепетата сгради бе спряно от министъра на културата-Боил Банов.

БНР съобщи, че при пристигането на министъра машините тъкмо са се готвели да разрушат сградата, а движението по бул. „Христо Ботев“ е било спряно за тази цел.

Министърът коментира, че складът е ансамблов паметник на културата и не може да бъде разрушен. Вместо това трябва да бъде направен проект, който да съхрани фасадата, а дотогава сградата да бъде обезопасена.

Банов се зарече, че „ако никой не спре документално събарянето“, той ще го пази на място „цяла отпуска“.

Министърът отхвърля твърдението на кмета на пловдивския район „Централен“ Георги Стаменов, че сградата не е ансамблов паметник на културата.

Отговорност министър Банов ще търси от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), които не са спрели събарянето, а по думите му е нарушена и процедурата, тъй като кметът на града Иван Тотев не е подписал доклада на комисията, а без подписа не може да се пристъпи към събаряне.

Той планира разговор с Тотев за спасяването на Тютюневия склад.

Полуразрушената сграда стърчи мрачно и по чудо не е взела жертви, а собствениците на имота се съдят от години.

Преди години след палеж изгоряха част от складовете, които така и не бяха възстановени.




Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *