Стартира изграждането на газова връзка с Румъния

г. Автор

Премиерът Бойко Борисов и министър Делян Добрев ще присъстват на символичната първа копка за изграждането на българския участък на междусистемната газова връзка България-Румъния, съобщиха от Министерския съвет. Церемонията ще се състои в четвъртък от 11.15 ч. на територията на Автоматичната газорегулираща станция на „Булгартрансгаз“ в Русе, в района на Хиподрума.

В събитието ще се включат и представители на ръководството на БЕХ и „Булгартрансгаз“, заместник-директорът на „Трансгаз“ – Румъния, Ливио Пинтикан, кметът на Русе Пламен Стоилов.

Дължината на газопровода на наша територия е около 15 км, като започва от края на нашата система в близост до Русе и стига до брега на самата река Дунав. После има около 2 км подводен преход и 7,5 км газопровод на румънска територия. Очаква се в началото на 2013 г. ­ най-късно до май, интерконекторът да бъде пуснат в търговска експлоатация, предаде dir.bg. Капацитетът на връзката ще е между 0,5 и 1,5 млрд. куб. м годишно. Тя се финансира с 8,9 млн. евро европейски средства. Общият бюджет е около 24 млн. евро.

publics.bg


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *