Стартира строителството на околовръстното от АМ „Тракия“ до „Младост“ в София

г. Автор
околовръстен път
Проектът е на стойност 142,7 млн. лв. с ДДС и от средствата са от републиканския бюджет

Започва строителството на над 6 км от Софийския околовръстен път в отсечката от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.

Проектът е на стойност 142,7 млн. лв. с ДДС и от средствата са от републиканския бюджет. В момента се извършва подготовка за същинските строителни работи.

С новото трасе ще се осигури връзка между автомагистралите „Струма“ и „Тракия“, ще се улесни транзитният трафик от АМ „Европа“ и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция. По договор участъкът трябва да е готов в края на 2021 г.

Началото на проектния участък е при 35-и км, което е малко след края на пътния възел при пресичането на бул. „Цариградско шосе“ и Софийския околовръстен път. Краят е при 41-и км, където отсечката ще се свързва с реконструирания през 2012 г. участък от Софийския околовръстен път. Отсечката ще бъде с две платна с по 3 ленти за движение в посока или общо 6 ленти, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари. Пресичането на Софийския околовръстен път с по-големите пътни артерии в района ще се осъществява чрез 4 пътни възела – п. в. „Стар Лозенски път“, п. в. „Патриарх Герман“, п. в. „Самоковско шосе“, п.в. „Младост“ („ул. 406“).

околовръстен път

Очаква се това да облекчи проблемите със задръстванията в пиковите часове.

Ще бъдат изградени 3 пешеходни надлеза и мостове над р. Искър и р. Кална. Предвидена е реконструкция на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на инженерни съоръжения, телекомуникации и др.

околовръстен път

Изпълнител на строително-монтажните работи на участъка от път II-18 от км 35 до км 41 е „ГБС – Инфраструктурно строителство“ АД. Стойността на договора за проектиране и СМР е 142 741 559,46 лв. с ДДС. Строителният надзор е възложен на обединение „СОП – Юг 2018“. Техният договор е за 1 856 808,00 лв. с ДДС.

Срокът за изграждането на шесткилометровата отсечка е 910 календарни дни, от които 180 дни бяха за проектиране, а 730 дни – за строителство.

От Околовръстното ще остане да се построи само 8-километрова отсечка от бул. „Братя Бъкстон“ до началото на магистрала „Люлин“.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *