Топ 10 в архитектурата за 2020 година

г. Автор
10-те най-впечатляващи архитектурни проекта

В края на една трудна година за почти вскички сектори, включително и за архитектурния свят, ви представяме кратко ревю на 10-те най-впечатляващи проекта на DEZEEN.

Национален музей на армията на САЩ, Вирджиния

Музеят е първият в Америка, постветен на най-старата военна служба в страната. Проектиран е изцяло от монолит, с огледален стоманен екстериор. Пилоните са от неръждаема стомана и се използват като стойки за демонстриране на отделни истории за войници. За да продължи историята си разказът, фоайето има стена от черен гранти, в която са изброени всяка кампания от историята на армията, а на пода е изобразена емблемата на Министерството на армията.

Музеят е допълнен с редица екологични дизайнерски детайли за намаляване консумацията на енергия – включително допълнителна изолация, високоефективно остъкляване и LED осветление, както и зелен покрив.

Магазин The Webster, Калифорния

Първият проект на Дейвид Аджадйе в Калифорния е магазинът The Webster. Архитектът е избрал извити бетонни стени с розови тонове. Розовото продължава и в целия интериор, съблекалните, бетонните цокли и пр. Магазинът е разделен на две половини, с много по-голяма горна половина, която се издава отдолу под търговския център, за да създаде покрит вход към магазина.

Музей на една хиляда, Флорида

Частен воден център и хеликоптерна площадка са включени в Музея на хилядите, който е една от последните сгради, проектирани от покойния архитект Заха Хадид.

62- етажната жилищна кула има стъклени фасади, оградени от извит „екзоскелет“, който включва 5000 парчета лек армиран от стъклени влакна бетон. Горното ниво на небостъргача съдържа закрит плувен басейн с текстуриран бял, сводест таван. По-малък открит басейн и градина са изградени над фоайето.

Център за съвременни изкуства в Оклахома, от Rand Eliot Architecture

Проектиран е в Оклахома и образува зигзагообразна линия на покрива. Хиляди екструдирани метални перки са изработени по поръчка, за да оформят стени, които се издигат на различни височини и ъгли. Алуминият е специално обработен за създаване на по-силен блясък и правещ материала по-отразяващ светлината. „Новата сграда е архитектурен проект, създаден, за да отпразнува непрекъснато променящата се светлина в Оклахома“, каза основателят на фирмата Елиът.

Южен олимпийски и параолимпийски музей, Колорадо

Американската компания Diller Scofidio + Renfro създаде усукания американски олимпийски и параолимпийски музей в Колорадо, с цел да го превърне в една от най-достъпните сгради в света.

Музеят, който е съставен от четири облечени в алуминий огромни елемента, е подреден така, че посетителите да се изкачат до най-горното ниво с асансьор и постепенно да се придвижват през галериите по широка, спираловидна рампа.

Gardenhouse, Калифорния от MAD

Китайската фирма MAD завърши първия си американски проект тази година: жилищната сграда Gardenhouse в Бевърли Хилс.

Проектиран е така, че да прилича на село от 18 къщи с фронтон, разположени на върха на триетажен подиум, покрит с растения, което го прави „най-голямата жива стена“ в САЩ.

Eighty Seven Park, Флорида от Ренцо Пиано

Овалната кула на Ренцо Пиано е обвита с тераси и се намира на брега в Маями Бийч Флорида. Издигната е на бели стълбове, заобленият Eighty Seven Park възлиза на 18 етажа и предлага резиденции с изглед към Атлантическия океан.

Powerhouse, Wisconsin от Studio Gang

След като за първи път разкри плановете си за преобразуване на изведена от експлоатация електроцентрала в Уисконсин в нови съоръжения, Studio Gang завърши проекта си.

100 -годишната сграда, която се намира между кампуса на колежа по хуманитарни изкуства и Рок Ривър в Белойт, беше обновена, за да включва фитнес център и физкултурен салон, с издигната трилентова писта.

Нанси и Рич Киндлър Билдинг, Тексас

Криволичещи покриви, „представени от облачни кръгове“ са само част от архитектурата на сградата на Нанси и Рич Киндер, която американската фирма Стивън Хол завърши като част от основен редизайн на кампуса за Музея за изящни изкуства в Хюстън.

Стените на музеите са обвити с полупрозрачни стъклени тръби, за да контрастират на съществуващите сгради на място, като съседната сграда от прозрачно стъкло и стомана на Мис ван дер Рое и непрозрачната сграда на Рафаел Монео.

Азиатски музей на изкуството в Сиатъл, щата Вашингтон от LMN Architects

Американското студио LMN Architects обновява и разширява Азиатския музей на изкуството в Сиатъл в стил арт деко.

Компанията се е погрижила да запази архитектурното наследство на историческата сграда. Затова фирмата избира стъкло, стомана и бетон за обновлението. Възстановени са фасадите и фоайето е проектирано изцяло от стъкло.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *