Трети терминал на летище „София“ до 2030 г.

г. Автор
трети терминал

С 86.12 точки френско-германският консорциум „Соф Кънект“ спечели 35-одишната концесия на летище „София“. Техническото им предложение получи максималните 100 точки, а годишното им концесионно възнаграждение ще е 24.54 млн. EUR.

Те не бяха сред фаворитите по време на процедурата,  но спечелиха конкурса с добър баланс между инвестиции, летищни такси, приходи и разходи и пътникопоток, обясняват от компанията.

Плановете на консорциума са до 2030 г. да бъде изграден трети терминал. Той ще се намира до сегашния втори, а първият ще бъде изведен от експлоатация. Това по никакъв начин няма да наруши работата на летището, уверява говорителят на „Соф Кънект“ Стефан Верман, цитиран от Медиапул. В по-краткосрочен план – първите две години, се планират серия технически инвестиции, като например във водоснабдителното съоръжение, пречиствателната станция за отпадни води, система за наблюдение на диги по бреговете на р. Искър. Ще бъдат направени инвестиции и в подобрение на летищното оборудване и инфраструктура, а именно преустройство на обозначителната система на перона на Терминал 1, обновяване на съоръженията за поддръжка и други.

Следващият етап е развитие на летището до 2030 г. и тогава ще бъде изграден новият терминал 3, а сегашният Терминал 1 ще бъде изведен от експлоатация. „Всичко това по никакъв начин няма да нарушава работата на летището. Ще използваме опита си от летище „Ла Гуардия“ в Ню Йорк. Новият Терминал 3 ще бъде непосредствено от лявата страна на Терминал 2 и ще минава покрай контролната кула за управление на полетите. Тя ще предоставя възможност за директно качване в самолета през ръкав, както и отиване пеш до него за нискобюджетните авиковпании“, обяснява Верман.

В третата фаза на проекта е предвидена разширяване на Терминалите 2 и 3 и построяванетона нов карго терминал на мястото на Терминал 1. Целта ни е да превърнем летището в притегателен център за столичани с ресторантите, магазините и забавленията, които ще предлага.

Летище „София“ ще бъде развивано по примера на това в Мюнхен, което е единственото в Европа с 5 звезди и в момента до него се изгражда стартъп град. Днес летище „Мюнхен“ е най-голямото работно място в Бавария с 38 000 служители и 520 компании.




Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *