Започва строителството на най-дългия тунел у нас

г. Автор
nai-dulgia-tunel
Тунелът ще е с дължина 2-км и ще е част от магистрала „Струма“

Вече започна подготовката за строителството на най-дългия тунел в България – „Железница“. Съоръжението ще е част от автомагистрала „Струма” и ще бъде с дължина 2 километра.

От Агенция пътна инфраструктура изградиха временно електрозахранване край бъдещия южен портал на тунела. Откъм Симитли вече може да се види и очертанието на едната тръба на бъдещия тунел.
Тунелът ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика и т.н. Ще бъде изграден и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм град Симитли. Съоръжението ще бъде с две отделни тръби за движение в посока.

Отсечката преди тунел „Железница“, в посока София – Кулата е с дължина 720 м. Тя включва и обслужващ тунелен път при северния портал и мостово съоръжение с обща дължина 620 м. Участъкът след тунел „Железница“ е 1,4 км.  
В момента най-дългият тунел, който е с дължина 1125 м. е „Витиня“ на магистрала „Хемус“. Тунел „Жeлeзницa” щe бъдe пoчти двa пъти пo-дълъг oт него.
Тунел „Витиня“ e cтpoeн пpeди 40 гoдини и дo момента нe e пpoeĸтиpaнo или зaпoчнaтo дpyгo пoдoбнo инфраструктурно cъopъжeниe. В такъв случай, при успешно завършване на съоръжението, тунел „Железница“, ще се превърне в най-големия подобен проект от 70- те години до момента.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *