Тристайните апартаменти в Банско започват от 55 хил. евро

г. Автор
имоти

Повишеното търсене на ваканционни имоти в планинските курорти и край морето продължава.

Поради тази причина предлагането се изчерпва, а цените нарастват, коментираха брокери на имоти. Тенденцията е характерна, както по морето, така и в Банско, Боровец и Пампорово.

Средните цени на жилищата в Банско достигат 485 евро на кв. м. Търсенето в града надвишава в пъти предлагането и това е причината за ръста на цените. Апартаментите от по-ниския ценови сегмент се продадоха и останаха само имоти с по-висока цена. Продавачите от друга страна леко повишиха цените, след като видяха, че новото предлагане се изчерпва.

Апартамент с една спалня в Банско се продава за 35-45 хил. евро, докато преди година цените са варирали между 20 хил. и 25 хил. евро. При двустайните апартаменти цените започват от 37 хил. евро, а при тристайните вече няма добри имоти на цена под 55 хил. евро.

В Боровец средната цена на квадратен метър достига 780 евро, при 750 евро година по-рано. Предлагането там обаче е изключително оскъдно, затова купувачите се насочват към къщи в околните села. Предлагането на къщи в околностите на Боровец също се изчерпва. Бели Искър, Маджаре, Мала църква, които са по пътя за Мальовица, са скъпите села, в които купуват основно имоти за ползване през зимата. В селата, където имотите се използват предимно през лятото, като Белчин, Рельово, Продановци, Широки дол и Злокучене цените са малко по-ниски.

В Пампорово средната цена на квадратен метър е преминала прага от 400 евро и вече достига около 430-450 евро на кв. м при нива от 300 до 320 евро на кв. м година по-рано.

Повишената активност на купувачите се дължи на новите условия на живот в резултат на пандемията – по-трудно пътуване и преминаване на границите. Добрите имоти на пазара се продават за броени дни. Заради изчерпването на предлагането през миналата година в Слънчев бряг дори е имало ново строителство.

Голямото търсене на ваканционни имоти се дължи на възможността за дистанционна работа, необходимостта от повече пространство, както и на търсенето на варианти за живот извън града. Преди пандемията много потенциални купувачи не се решаваха на инвестиция във ваканционен имот, тъй като не считаха, че ще го ползват за повече от седмица или две в годината. Сега картината е различна. Купувачите, които имат възможност да работят дистанционно, могат да останат край морето три-четири месеца и покупката на собствен ваканционен имот е напълно обоснована. Ако човек иска да има хубав дом край морето през лятото, трябва да сключи сделка сега, за да може през следващите месеци да обзаведе имота, както и да направи ремонти, ако това е нужно.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *