Цената на жилищата по-висока с 26 %

г. Автор
жилища

Поскъпването е най-бързо в София, а най-малък ръст на цените в град Бургас.

За последните три години цените на жилища са скочили с 26,15% отчитат данните на Националния статистически институт. Най-бързо и най-много поскъпване се наблюдава в столицата. През последното тримесечие от целия тригодишен период цените на имотите в София са били с 35,25% по-високи спрямо 2015 г.

През отделен период от време жилищата в големите градове с над 120 хил. души население са бележили силен ръст на поскъпване, но за целия тригодишен период столицата запазва първото си място.

Пловдив е градът след София по поскъпване на жилищата 34,47 % за последните три години. В останалите четири града в България, с население над 120 хиляди души апартаментите поскъпват също със сериозни темпове. Варна, Русе, Стара Загора съответно поскъпването е с 26%, 27% и 28%, т.е. почти еднакво. В Бургас също се наблюдава завишение на цените, но то е плавно и с по-бавни темпове – 18,23%.

Според данни на НСИ поскъпването е най-осезаемо там, където има повишение и на заплатите и разкриването на нови работни места и развита икономика. Поради динамичното развитие на София и Пловдив, все повече хора се преместват да живеят там, което увеличава търсенето и съответно повишаването на цените на жилищата.

Има неголяма разлика при движението на цените за нови и стари апартаменти. При старите повишението е 22,3% , а при новите – 28,2%.  В поскъпването е по-високо при старите апартаменти, а в Пловдив и Стара Загора ситуацията е различна и там поскъпват по-бързо новите жилища.

Най-голяма разлика в движението на цените на стари и нови жилища се наблюдава в София, поради дефицит на качествени апартаменти, каквото е старото строителство, което поскъпва с около 20% по-бързо от новото.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *