Централната банка на Германия отправи предупреждение за завишени цени на имотите

г. Автор
Централната банка

Централната банка на Германия предупреди за завишени цени на недвижимите имоти, окачествявайки този процес като „особена уязвимост“, тъй като цените продължават да растат.

„Както цените, така и обемът на заемите продължават възходящия си тренд – не ставаме свидетели на спад в резултат на пандемията“, коментира вицепрезидентът на Бундесбанк Клаудия Бух. Тя каза още, че сегашните стойности на имотите се отклоняват от реалните с 10%-30%, а очакванията на почти 90% от домакинствата са този тренд да продължи.

В последният анализ за финансовата стабилност на Bundesbank също беше подчертано, че е необходимо германските кредитори да изградят капиталови буфери за справяне с потенциални жилищни проблеми. Съществува риск, заради скъпите имоти банките да изтълкуват погрешно истинската стойност на обезпечението.

„Финансовата стабилност ще бъде застрашена, ако на пазара на недвижими имоти настъпят дестабилизиращи събития, в резултат на което ръстът на кредитирането ще доведе до неочаквано увеличение на дълга от страна на кредитополучателите“ се съобщава в доклад на германската централна банка.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *