Установени са множество дефекти в безплатно санираните сгради

г. Автор
саниране

Експерти от Алианса за висока строителна култура провериха как е поставена топлоизолацията при безплатното саниране, което обхвана 2000 сгради за 2 млрд. лв. от държавния бюджет. По думите на арх. Цонев проверката е установила множество дефекти.

„Една прекрасна идея, която беше силно побългарена“, отбеляза той и коментира със съжаление, че очакванията и за новия етап са същите. Контролът липсва, обобщи арх. Цонев.

Проверката е обхванала санирани сгради в Бургас, Варна, Видин, Велико Търново, София, Горна Оряховица. По думите на експерта в тези градове са били обновени повечето сгради.

„2000 сгради е невъзможно да бъдат обхванати, но конкретните примери, които прегледахме, са достатъчно красноречиви. По цялата територия на държавата дефектите са едни и същи, което показва една систематичност на липсата на контрол и едно формализиране на целия процес“.

Той каза, че нередностите започват от документацията преди санирането и стигат до строителния процес, при който най-често срещаното е прехвърляне от фирмата, спечелила конкурса, на втори и трети подизпълнител. Това е в разрез с договорите с МРРБ, подчерта експертът.

„Няма нещо, което да бъде санкционирано по тази линия. Хората търпят негативите от неглижирането на процеса по саниране. Единственото, което се вижда, са красивите фасади, които скриват страшно много дефекти“, коментира още арх. Цонев, като отбеляза и влаганите некачествени материали. В проверките са използвани термокамери и дронове, с които се установяват проблемите. Според него дефектите е можело да бъдат избегнати.

Докладът, който се готви след проверките, ще бъде изпратен в МРРБ, прокуратурата и на ЕК, съобщи още арх. Стефан Цонев.

Той посъветва гражданите да правят снимки и при съмнение, да се обърнат към специалист, както и да заведат исканията си писмено. Когато има съмнение за некачествено изпълнение, има механизми, които да сработят и това да бъде поправено, напомни той.

Според специалиста „тази безотговорност се дължи на последните 15-20 години политически назначения във всички структури“. Изключително неподготвени кадри се назначават на възлови места, категоричен бе той.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *