В Бургас започва строителството на първата детска болница в България

г. Автор
детска болница

За новата болница ще бъде построена 8-етажна сграда След спорове и десетилетия чакане България все пак ще има детска болница. Но тя няма да бъде в София. Болницата ще бъде изградена в Бургас и финансирането за нея вече е осигурено.

Европейска информационна банка /ЕИБ/ информира, че е подписала споразумение за отпускане на заем на стойност 12,8 милиона евро с община Бургас, като сумата е съфинансирана. Сградата, която ще разполага с модерни помещения и нулеви вредни емисии, е първият проект за детска болница в България, който получава подкрепа от ЕИБ.

Предвижда се болницата да обслужва над 220 хил. деца от Югоизточна България и да въведе нов модел на обслужване на пациенти и университетски изследвания.

Малките пациенти ще могат да бъдат придружавани от родителите си на всеки етап от своето лечение, за да се създаде спокойна и дружелюбна среда и бързото и благоприятно лечение и адаптация на децата.

За допълнителна подкрепа, заемът на първата специализирана университетска детска болница ще бъде отпуснат със седемгодишен гратисен период.

Вицепрезидентът на ЕИБ и бивш министър на регионалното развитие Лиляна Павлова подчерта, че: „Проектът е един от най-добрите примери за начина, по който Европейската инвестиционна банка работи в полза на хората и допринася непосредствено за повишаване на стандарта им на живот“.

със 123 легла, като 10 от тях са предвидени за педиатрично интензивно отделение. Очаква се в болницата да работят между 500 и 700 души медицински и немедицински персонал. В нея ще се практикуват и университетски изследвания, както и обучение на медицински персонал.

В съответствие с най-добрите международни практики и стандарти, международен екип от експерти на ЕИБ и външни експерти предоставиха на община Бургас цялостно предпроектно проучване, което включва функционално планиране и предварителен архитектурен проект на болницата, съдействаха при подготовката на тръжната документация и оборудването, както и подкрепиха плановете й за достъп до безвъзмездно финансиране от ЕС.

Сградата ще бъде екологосъобразна и енергийно ефективна.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *