Започна строителството на нова сграда на 108-а детска градина в ж.к. „Дружба“

г. Автор
детска градина

Със символична първа копка започна строителството на нова сграда на 108 детска градина „Детско царство“ в ж.к. „Дружба“. На събитието присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков.

„Историята тук е започнала преди седeм години, със защитата на терена“, обясни Фандъкова и допълни, че по идея и инициатива на районния кмет, този терен е бил предвиден за детска градина. „Подробният устройствен план е бил защитен и след това теренът отчужден, за да може да се строи детска градина. След като вече има осигурено финансиране и терен, остава районният кмет да си свърши работата и след година и половина тук да има нова детска градина“, каза Фандъкова, цитирана от БТА.

Съществуващата детска градина е за четири групи, като досега не е имало възможност за реновиране на площадките, но с построяването на новата сграда ще бъде обновен целият двор, всички съоръжения и площадки за децата, ще бъде направена и нова ограда. Новата сграда ще има физкултурен салон и съответните прилежащи помещения, както и топла връзка към старата сграда. С отварянето на още четири градински и две яслени групи в новата сграда, район „Искър“ще има около 20 нови отворени групи.

Кметът на София каза още, че е бил одобрен проект за изграждане на осем сгради на нови детски градини за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. Това са близо 27 млн. лева, които оставям на следващия кмет, за да може да реализира осем нови сгради в седем района в София, обясни Фандъкова. „Красно село“, „Оборище“, „Младост“, „Обеля“, „Красна поляна“, „Слатина“ и „Искър“ са районните, в които са сградите с вече осигурено финансиране, поясни кметът. Тя допълни, че там районните кметове вече работят, защото са кандидатствали с подготвени проекти, за да може в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост да се изпълнят.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *