Започва строежът на магистралата Русе – Велико Търново

г. Автор
магистрала

Тази седмица беше подписано разрешението за строеж на първите 7,6 километра от магистралата Русе – Велико Търново.

Новината бе съобщена от министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков пред членовете на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Очаква се реалното строителство да стартира най-късно до две седмици.

Общата индикативна стойност на поръчката бе над 987.2 млн. лв. без ДДС, но при отварянето на ценовите оферти на фирмите стана ясно, че те значително я надхвърлят.

Въпреки че двата избрани консорциума подадоха най-ниски ценови оферти, инженерингът на аутобана надскочи 1.5 млрд. лв., т.е. километър ще струва около 20 милиона лева.

Магистралата е разделена на три лота. Обществената поръчка за първите два лота (участъка Русе – Бяла и обхода на Бяла с обща дължина от 76 км) бе стартирана още през 2020 г., но изпълнители бяха избрани едва през 2022 г.

Сроковете за изготвяне на техническите проекти за останалата част от двата участъка от магистралата между Русе и Бяла и обхода на гр. Бяла са март и април 2024 г., след което ще се влезе в процедура за издаване на разрешение на строеж и за тях.

„В бюджета за 2024 г. има заложени 1 млрд. лв. за магистрали. За доизграждането на АМ „Хемус“ са заложени 100 млн. лв., които не са достатъчни. Средствата ще стигнат за завършване на строителството на участък 1 и за продължаване на работата по лот 2 и 3″, коментира регионалният министър.

Той подчерта, че Министерството на финансите ще отпусне допълнително финансиране ако работните дейности по магистралите вървят по план.

„Ще трябват поне още 500 милиона лева, за да ми бъде по-спокойно, че има пари за всички магистрали“, допълни Цеков.

В момента се работи по скоростния път Видин – Ботевград, магистрала „Струма“, магистрала „Хемус“, магистрала Русе – Бяла и магистрала „Европа“.А причината да не се строи през последната година и половина е стопанската непоносимост. Ако се разреши този проблем, строежът ще върне интензивните си темпове, коментират от регионалното министерство.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *