Засилено строителство в южните квартали на Пловдив

г. Автор
строителство

Над 15 проекта за строителството на жилищни комплекси в южните райони на Пловдив бяха разгледани на заседание на ЕСУТ(Експертен съвет за устройство на територията).Голяма част от тях бяха одобрени, а други бяха върнати заради различни забележки по регулацията на уличната инфраструктура в съседство.

Всички проекти са разположени в зоните с ниско строителство, където се появяват все повече еднофамилни къщи и комплекси до 15 метра – Остромила, Беломорски, местностите „Гуджуците” и „Терзиите. Терените са в четири основни зони и са на площ между 1000 и 5000 кв.м.

Бяха върнати проекти, тъй като предвиждат по-малка улична регулация. Главният архитект на Пловдив Юлияна Петрова коментира, че в тези зони се очаква да има огромно строителство и общината няма как да разреши направата на улици, които са по-малки от 10 метра с тротоари.

Според ОУП през кварталите трябва да мината редица улици, а в момента се работи и за връзка между Коматево и Прослав. Пътят ще минава през местността Терзиите, като проектът планира двулентов път, тротоари, велоалея, лед осветление и паркоместа. Новата пътна отсечка ще е дълга около 2 км, като ще тръгва от улица „Елена” и ще се включва на Коматевско шосе до разклона за Остромила.

Очакванията са до година да бъде приет новият ОУП и собствениците ще могат много по-лесно да направят проектите си. Предвижда се земеделската земя да може да се смени само с едно заявление. Въпреки това се наблюдава огромен наплив на инвестиционни намерения.

Редица собственици вместо да чакат цяла година, предпочитат да минат по дългата процедура по промяна на предназначението на земеделските си земи за жилищно строителство

Земята в южните и западните зони става все по-висока. От справка в имотните сайтове става ясно, че терени около 10 дка струват от 300 000 до 450 000 евро. Терени от около 1000 кв.м вече минават 60 000 евро, ако са в близост до улица и комуникации.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *