Жилищата в София – най-достъпни за купувачите за последните 10 години

г. Автор
жилища

Средната цена на база реално сключени продажби е 1088 евро/кв. м. Имаме възможност да купим кв. метър с 1,23 заплати.

Жилищата в София са най-достъпни за купувачите за последните 10 години. Показателят за достъпност на цените сочи колко месечни заплати са необходими за покупката на 1 кв. м. Средната цена на апартаментите в столицата през 3-то тримесечие на 2019 г. на база реално сключени сделки е 1088 евро/кв. м. Това съобщават данни на компания за недвижими имоти. Така за покупката на 1 кв. м. жилищна площ са необходими 1,23 средни заплати за София, показват изчисленията. Това е най-ниската стойност, измерена през последните 10 години, следователно през 2019 г. имотите в София са най-достъпни за купувачите. Това се предопределя от по-бързия ръст на доходите спрямо цените на имотите. Коефициентът за достъпност е далеч под пиковата си стойност от 2008 г., когато се изискваха 3,5 месечни заплати за покупката на 1 кв. м жилищна площ в София.

“Още в началото на 2019 г. имотният пазар в София превключи на по-висока скорост и тази тенденция се запазва и до момента, като последното тримесечие на миналата година е особено силно за пазара”, обобщава тенденциите Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

Основните тенденции на пазара за 2019 г. са увеличение на обемите продажби, рекордно добра достъпност на имотите, исторически най-ниски лихвени проценти по кредитите, нарастващи доходи и рекордно ниска безработица. Другите характеристики на пазара в момента са стабилизиране на обема на ново строителство и умерено повишаване на новоиздадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради, по-умерено нарастване на обема новоотпуснати жилищни кредити, тотален превес на новото строителство в предпочитанията на купувачите и разширяване на периметъра на търсене и на предлагане, което доведе до по-голяма активност във всички райони на София.

“В допълнение към стабилните цени, всички фактори, които влияят върху пазара, са със силно положително въздействие и резултатите от това са силен пазарен подем и положителни перспективи за развитие и през следващите години”, коментира още Полина Стойкова.

Средната крайна покупна цена на жилищата в София е 89 307 евро, при 86 260 евро за същия период на миналата година. През последните няколко години средната покупна цена се движи около 90 хил. евро с изменения около тази сума в зависимост от това какъв тип жилища преобладават в покупките през даденото тримесечие.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *