“Пазарът в Печ“ триумфира – най-красивата фасада на Европа за 2024 г.

г. Автор
Пазарът в Печ
Пазарът в Печ, Унгария - победителят в Life Challenge 2024

В честване на архитектурното съвършенство, победителите, наградени с наградата Life Challenge бяха обявени в Любляна на 23 май 2024 г. Международно жури от експерти гласува за най-добрата фасада и отличи шест победители в различни категории от над 300 подадени кандидатури. На грандиозно събитие с около 500 гости бяха почетени най-красивите фасади от цяла Европа.

Любляна/Вопфинг, май 2024 – архитекти, строителни компании и инвеститори се събраха на 23 май в столицата на Словения за церемонията по награждаване на обектите, включени в Баумит Life Challenge. Тази година събитието отбеляза своята десета годишнина, което направи Любляна подходящ град-домакин, тъй като тук се намира победителят от предишното издание — емблематичната галерия Cukrarna.

Титлата “Победител на Баумит Life Challenge 2024“ беше присъдена на печелившия проект “Пазарът в Печ“, който надмина всички очаквания със своя иновативен дизайн и уникални характеристики. Избран от краткия списък с проекти във всички шест категории, проектът „Пазарът в Печ“ представлява върхов момент на архитектурното съвършенство. Той отдава почит на богатата история на Печ, град със средиземноморски привкус в Унгария, който някога е бил римско селище.

Този проект майсторски съчетава стилови елементи от римската базилика и ориенталския базар, създавайки наистина отличително архитектурно изживяване. Дизайнът включва елегантни арки и стройна структура, като едната страна е изцяло от стъкло, напомняща за величието на базиликата. Тази хармонична смесица от исторически и културни влияния не само подобрява естетическата привлекателност, но и служи като функционален, оживен център за хората от Печ.

Освен големият победител на Life Challenge, грандиозното събитие отпразнуваха най-красивите фасади в шест различни категории: Еднофамилни жилищни сгради, Многофамилни жилищни сгради, Нежилищни сгради, Термично саниране, Реновиране на исторически сгради и Вдъхновени от структурата. Всяка категория показа различни аспекти на архитектурното майсторство от иновативни жилищни и обществени сгради до устойчиви реновации и прецизни исторически реставрации.

13-те европейски членове на журито имаха трудната задача да изберат най-красивите фасади като оценяваха дизайн, външен вид и качество на изпълнението. Освен това те взеха предвид критерии като използването на ресурсо-спестяващи материали, устойчивост и социално въздействие.

Победители в категориите

Журито избра тези блестящи шест проекта за победители в техните съответни категории:

Carnation-Street
Еднофамилна жилищна сграда – Carnation Street 4, Литва
NSA13-“TWPEAKS”
Многофамилна жилищна сграда – NSA13 “TWPEAKS”, Испания
Moxy-Kaunas-Center
Термично саниране – Moxy Kaunas Center, Литва
Children’s-Hospice-Caritas
Реновиране на историческа сграда – Children’s Hospice Caritas, Полша
VINO-TAKE
Вдъхновени от структурата – VINO.TAKE, Австрия
Kindergarten among Mountains
Нежилищна сграда – Kindergarten among Mountains, Словения

Роберт Шмид – главен изпълнителен директор и представител на Баумит Груп изрази своята искрена благодарност и вълнение от забележителните проекти, представени в толкова разнообразни категории. Той подчерта дълбоката си признателност за изобретателността и майсторството, които тези архитекти и строители са вложили, трансформирайки заобикалящата среда с техните иновативни фасади. Лично поздравявайки големия победител “Пазарът в Печ“, Шмид изтъкна обекта като перфектна комбинация от иновативен дизайн на фасадата и традиция. Този проект перфектно илюстрира съчетанието на въображение и майсторство, които Баумит подкрепя.

Баумит Life Challenge се е превърнал в престижен международен конкурс, който празнува архитектурната креативност и разширява границите на фасадния дизайн. Докато аплодисментите отекваха в залата, представители от множество държави на Баумит се присъединиха към празненството, всеки гордо отбелязвайки победа в своята съответна категория. Събитието продължава да бъде светъл пример за вдъхновение, като насърчава европейската общност да се посвети на напредъка в архитектурното съвършенство и устойчивия дизайн.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *