Съвети при проектиране на термопомпи въздух-вода

г. Автор
термопомпа въздух-вода

Ако проектирате термопомпа въздух-вода с външно тяло, препоръчително е да обърнете специално внимание на въпроса с шума. Какво е необходимо да знаете, за да интерпретирате правилно звуковите стойности на термопомпите?

Основни величини

термопомпи въздух-вода

Звукова мощност

Нивото на звуковата мощност е свойство на източника на шум и не зависи от разстоянието. Това ниво не би могло да бъде измерено директно, а може да бъде определено само с помощта на технически изчисления. Тази стойност може да се използва за сравняване на устройства като външни тела на термопомпи по отношение на шума. Нивото на звуковата мощност е дадено в децибели – означава се с dB (A).

Звуково налягане

Нивото на звуковото налягане се определя от мястото на измерване в звуково поле и описва измеримите шумове в този момент.

Нивото на звуково налягане също е даден в dB (A).
Точното определяне на нивото на звукова мощност е важно.

Кои са способите за ефективно намаляване на нивото на звуково налягане на външното тяло на Вашата термопомпа?

Изострено внимание към водещия фактор Q!

Водещият фактор Q е свързан с мястото на монтаж.
Положението на външното тяло и ограждащите елементи около него имат огромно влияние върху осезаемите шумове от термопомпата – защото звукът се разпространява в сферична форма.

На фигурата по-долу е показано как се промеря шума в зависимост от това дали монтажът е на открито с фактор Q2, до една стена с фактор Q3 или в ъгъл между две стени с фактор Q4. При монтаж до стена, шумът се увеличава с 3 dB(A) в сравнение с открит монтаж, а при монтаж в ъгъл, шумът се увелицава с 6 dB(A) спрямо открития монтаж.

термопомпа въздух-вода

Звуково налягане в dB(A) според разстояние в метри*

термопомпа въздух-вода

* Примерни стойности за термопомпа въздух-вода UltraSource® B (8) от Hoval при монтаж до стена

Просто правило на разстоянието!

Нивото на звуковото налягане спада с 6 dB (A) за всяко удвояване на разстоянието. С това правило може да се изчисли нивото на звуково налягане в мястото на емисията. Но какво означава това по отношение на това субективно възприемане на силата на звука? Ако усетите шум наполовина по-силен или два пъти по-силен, това приблизително съответства на промяна в нивото на звуковото налягане между 6 dB (A) и 10 dB (A).

Важно е да отбележим, че „Звука“ и „нивото на звука“, като „шума“ и „нивото на шум“ са само възприятия на човешкото ухо. Тези термини са различни от обективно измереното ниво на звуково налягане.

термопомпа въздух-вода

На снимката виждате примерен монтаж на външно тяло на термопомпа UltraSource® B  на отстояние от къщата и от съседния имот. Можете да изтеглете техническия каталог за повече информация.

Надяваме се тази статия да Ви е била полезна и при следващия проект на термопомпа въздух-вода да изберете най-подходящото място за външното тяло, с оглед минималните нива за шум за обитателите на дома и техните съседи. 

Ако статията Ви е харесала, споделете я. Ако имате нужда от консултация или повече техническа информация за термопомпите, произвеждани от Hoval,  можете да ги получите на телефон 0700 20 755 и адрес office.bg@hoval.com.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *