Здравословната влажност у дома – 40 до 60 RН

г. Автор
влажност на въздуха

В света вече са широко известни научни доказателства, че влажността на въздуха в определени норми има значителни ползи за човешкото здраве.

От огромно значение е да управляваме качеството на въздуха в нашите домове и обществени сгради в съответствие с хигиенните норми за влажност. Възможно е и скоро време регулациите за качеството на въздуха в помещенията да включват и нивото на влажност 40-60% относителна влажност. Вече съществуват научни доказателства, че това е оптималното ниво за дихателната ни имунна система, при което се намалява разпространението на сезонните респираторни заболявания и тежестта им върху обществото.

Д-р Стефани Тейлър
Д-р Стефани Тейлър: консултант за контрол на инфекциите в медицинския университет в Харвард, ASHRAE почетен преподавател и член на ASHRAE епидемична работна група

Д-р Стефани Тейлър призовава Световната здравна организация да преразгледа научните доказателства за влажността и здравето и да препоръча минимална долна граница на влажност в закрити помещения в обществени сгради за намаляване на респираторните инфекции.

Защо поддържането на определена влажност между 40 и 60% е толкова важно?

Науката ни посочва три причини, поради които е необходимо да поддържаме 40-60% RH в домовете ни, както и в обществени сгради като болници, училища и офиси през цялата година.

1. Увеличава се ефективността на дихателната имунна система.

При влажност на въздуха между 0 и 40% RН

Защитните сили на дихателната имунна система са нарушени, което позволява вируса да ни зарази по-лесно.

При влажност на въздуха между 40 и 60% RН

Защитните сили на дихателната имунна система функционират ефективно, улавяйки, премахвайки или борейки се с микроби.

2. Намалява се времето, през което вируса „витае“.

При влажност на въздуха между 0 и 40% RН

Капчиците във въздуха, съдържащи вируси, се изпаряват и стават по-леки, това удължава престоя им във въздуха около хората.

При влажност на въздуха между 40 и 60% RН

Kапчиците във въздуха, съдържащи вируси, задържат влагата и стават по-тежки, падат от въздуха и опасността от преминаване в дихателната система драстично намалява.


3. Намалява се времето на „оцеляване“ на вируса.

При влажност на въздуха между 0 и 40% RН

Kапчиците във въздуха, съдържащи вируси, изсъхват, което позволява на вируса да оцелее по-дълго.

При влажност на въздуха между 40 и 60% RН 

Kапчиците във въздуха, задържат на влагата, което позволява физикохимичната реакция да деактивира вируса.

Home-Vent-1

Световната здравна организация дефинира насоки за качеството на въздуха в помещения по въпроси като замърсяване и мухъл, но все още не съобщава нищо за минимално ниво на влажност в обществени сгради.

Определяне не минималната влажност на въздуха и нейното поддържане би имало следните последици:

• Осезателно понижение на дихателните инфекции от сезонни респираторни вируси, като грип;
• Спасяване на хиляди животи всяка година, благодарение намаляването на сезонните респираторни заболявания;
• Понижаване на натоварването на глобалните здравни услуги всяка зима;
• По-малко болнични отсъствия, което ще има позитивно въздействие върху икономиката на всяка държава;
• По-здравословна среда на закрито и подобрено здраве за милиони хора.

Какво мислят експертите?

Проф. Д-р Акико Ивасаки
Проф. Д-р Акико Ивасаки,
професор по имунобиология на Валдемар Фон Зедвиц и професор по молекулярна, клетъчна биологията в Йейл и изследовател на Медицинския институт Хауърд Хюз.

„Деветдесет процента от живота ни в развития свят прекарваме на закрито в непосредствена близост един до друг. Когато студеният външен въздух с малко влага се нагрява на закрито, относителната влажност на въздуха пада до около 20%. Този сух въздух осигурява ясен път за вируси, пренасяни във въздуха. В допълнение към това способността на нашата имунна система да реагира на патогени се потиска от сухия въздух. Проучванията показват, че има сладко петно в относителна влажност. Въздухът между 40% и 60% показва значително по-малка способност за предаване на вируси и позволява на носа и гърлото да поддържат стабилни имунни реакции срещу тях. Ето защо препоръчвам въздухът през зимата да се овлажнява контролирано и смятам, че светът би бил по-здравословно място, ако във всички сгради въздуха в помещението се поддържа с 40 до 60% относителна влажност. „

д-р Валтер Хугентоблер
д-р Валтер Хугентоблер, общопрактикуващ лекар, бивш преподавател в Института по първичната медицинска помощ в Университета на Цюрих

 „Поддържането на влажност в помещението от поне 40% RH е активен начин за борба с разпространението на вируси. Освен това, защитните сили на дихателните пътища се подобряват и се засилва имунната система на човека.

Повишаването на влажността на въздуха и поддържането му в норми 40-60% намалява риска от разпространение на микроби в болници и други сгради на ниска цена и без да причинява негативни ефекти. Това е полезно и за обществени сгради, на работното място и в домовете ни. Овлажняването е едно от най-лесните средства за активна борба със сезонните респираторни инфекции, а също и не изисква огромен бюджет за постигането му.“

Проф. Д-р Адриано Агуци
Проф. Д-р Адриано Агуци,
професор и директор на Института по невропатология в Университета в Цюрих, и главен редактор на Swiss Medical Journal

„Призовавам Световната здравна организация да преразгледа многото проучвания, свързани с ниската влажност на въздуха и здравето, и да предприеме действия за смекчаване на сезонните заболявания и подобряване на здравето на обитателите на сгради по целия свят.
Задържането на пандемията COVID-19 изисква глобално блокиране. Въпреки че това е изключително ефективно за намаляване на замърсяването на открито, не пречи на предаването на SARS-CoV-2 на закрито. Всички налични доказателства сочат към правилния контрол на нивата на влажност в помещението като фактор, който драстично намалява полуживота на аерогенните вируси и дори може да повиши защитната защита от вродена имунитет срещу тях.“

Как можем да гарантираме подходящата влажност в домовете ни?

home-vent

Преди повече от 20 години, когато Hoval стартира да производството на комфортната вентилация HomeVent, експертите на Hoval анализират здравословните норми на въздуха по отношение на чистота, температури и влажност. На основание на тези норми, както и на многобройните изследвания от научни инстититути, те избират енталпийния ротационен топлообменник за сърцето на комфортната жилищна вентилация HomeVent.

Системата HomeVent не само прави рекуперация на топлина и студ, но и на влага. Особено важен параметър през зимните дни, когато отоплението в дома изсушава въздуха. Благодарение на ротационния енталпиен топлообменник се извършва оползотворяване и на влагата, когато това е нужно. Когато въздухът е овлажнен в зададените параметри, тогава цялата излишна влага се изхвърля извън дома.

Концепцията на централизираната жилищна вентилация е денонощно подаване на малки количества въздух в стаите, хол, трапезария и засмукване в бани, тоалетни, кухни и други мокри или обслужващи помещения. По този начин се изтегля влагата от мокрите помещения и се изхвърля навън, а в стаите влиза пресен и богат на кислород въздух, който предварително е филтриран, затоплен през зимата, охладен през лятото и овлажнен в зададените от клиента норми. Всичко това се случва без усещането за течение и без излишен шум.

Всеки може да настрои влажността на подавания въздух между 30 и 65% (с разлика 1%), като препоръката за здравословни условия е 40-60%. Зададената стойност се визуализира на екрана да стайния дисплей.

Принципът на действие можете да видите във видеото:
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *