Как да изберем изпълнител на фотоволтаична централа?

г. Автор Александър Електрик ЕООД
фотоволтаична централа
Александър Ангелов - управител на Alexander Electric

Интервю с Александър Ангелов – управител на Alexander Electric

Бихте ли коментирали актуалните тенденции на пазара за изграждането на фотоволтаични централи в момента?


В момента обстановката на пазара за фотоволтаични централи е изключително динамична. На база на паралела преди-сега, много аспекти са променливи. Например, допреди година на повечето фирми, специализирани в изграждането на паркове, работния процес беше фокусиран предимно извън страната. Сега, поради развиващия се вътрешен пазар, много от тях започнаха да насочват част от своя ресурс и към България. Допреди година фирмите, компетентни в областта, бяхме само няколко на брой. В момента е „наводнено“, ако мога да се изкажа по този начин. Всеки иска да изгражда централи. Колеги без опит дават оферти, проектанти, които не демонстрират познаване на материята проектират за клиенти. Именно поради това считам, че обстановката определено е интересна към момента. Ситуацията допълнително се усложнява и при инвеститорите, за които представлява трудност да се информират правилно за ефикасността на работата и начина, по който тя ще бъде свършена, защото всеки  говори за вероятности, а не за сигурности. Както често се казва, тепърва ще видим какъв ще бъде резултатът от всичко това. За инвеститорите е много трудно на база оферти да разберат, че зад цифрите се крие коренно различна реалност, не винаги съвпадаща с техните очаквания. Повечето от тях, които не са изграждали централи им е много трудно да се ориентират и са лесни жертви.

Какво трябва да очакваме от избраната от нас фирма за изграждане на ФЕЦ и какво е нормално да поискаме? Какво би трябвало да включва добрата оферта за изграждане на ФЕЦ?

Въпросът е многокомпонентен, но въпреки това ще се опитам да отговоря кратко. Обичайно е избраната фирма да предложи проектиране и изграждане. В действителност обаче много от инвеститорите имат нужда от помощ през целия процес на въвеждане в експлоатация, защото ЕРМ-тата имат необходимост от специфична техническа документация, с която най-добре би се справил изпълнителя на парка. Освен това непрекъснато забавят и усложняват процеса. Това, което имам предвид са споразумение за поддръжка на трафопоста в парка, картончета за квалификация на изпълнителите, строителна камара, ел.замервания на съоръжението, 72-часови проби, непрекъснато попълване на техническа информация на всяка крачка от процеса на въвеждане в експлоатация. Най-общо казано, добрата оферта и изпълнител трябва да включат не само основните услуги, а дори и охрана, ограда, видеонаблюдение, СОТ, проектиране и изграждане. Инвеститорите не трябва да правят компромиси с това, защото това е дългогодишно съоръжение и има необходимост от компетентност. С други думи добрата оферта трябва да включва всичко и най-вече компетентен изпълнител.

фотоволтаична централа

Какво е значението на качество на оборудването при реализация на проекта?

Както всеки продукт, така и фотоволтаичните паркове представляват проекти, изпълнени с детайли и множество етапи. Когато изпълнителят използва качествени материали е неизбежно това да не повлияе положително и на крайния резултат. Това е полезен въпрос, защото тенденциозно инвеститорите избират по-евтина оферта, но тя обикновено е за сметка на качеството, а тук конкретно е много важно всичко да е изпипано, защото това се отразява на производителността и дългосрочността на парка. Неприятното е, че когато се установи проблем, то той може да е свързан с много разходи за оправяне и възвращаемостта на инвестицията се измества много във времето. Така че съветът ми към инвеститорите е да избират внимателно. Основните компоненти, на които трябва да се обърне внимание са няколко:

-Панели;
-Конструкции;
-Инвертори.

За какво да внимаваме и кои са подводни камъни при изграждането и монтажа?

Ако мога да направя преход от отговора на предния въпрос към този, то трябва да внимаваме с избора на изпълнител. Ако фирмата, която сме избрали е подходяща за изпълнението на проекта, то тя би трябвало да е способна да предвиди всичко, което би се отразило пагубно за ефикасността на проекта. Все пак, за да не отговарям така уклончиво бих казал, че най-важните моменти са:

– добър проект – това спестява много грешки и пари;
– разположението на панелите, за да са максимално производителни и да нямат засенчване;
– стринговането и подвързването на инверторите;
– избора на материали.

За всичко това е редно да поеме грижа един добър и професионален изпълнител. Тогава на инвеститорът няма да му се налага да мисли за подводните камъни. Самият изпълнител ще го информира за възможните варианти, ще му даде компетентен съвет за това какво, как и защо трябва да се направи.

Какви са стъпките при узаконяване на обекта и каква е ролята на изпълнителя в този процес?

Стъпките при узаконяването са част от дълъг и изискващ отношение към детайла процес. Предпочитам да не изпадаме в подробности поради индивидуалността на всеки проект. Определено ми се иска обаче да засегна ролята на изпълнителя. Негова главна функция е да демонстрира адекватност и съдействие. Процесът е доста сложен и на всяка стъпка човек има нужда от информация. Освен това документите, които изпълнителят трябва да подготви, също не са малко. Ако изпълнителят е неподходящ, то той може да забави процеса с няколко месеца, през които паркът няма да произвежда. Тези пропуснати ползи ще са в пъти по-големи от това, което инвеститорът е спестил при избора на изпълнител.

Кои са критериите при избора на правилен партньор за реализация на ФЕЦ?

От опита който имам, забелязвам, че при ФЕЦ-овете трябва да се обръща внимание на други параметри, а не на цената. Цената, ако е в рамките на разумното, изобщо няма значение. Все пак това е съоръжение, което ще се експлоатира поне 20-25години, а дори и още толкова при смяна на панелите. Това, което искам да подчертая особено силно е, че качеството на изработка е много важно. Другият ключов момент е производителността. Това е основната причината инвеститорите да изграждат тези съоръжения, но тук идва и големият субективизъм. Производителна ли е нашата инсталация? В практиката си сме имали много клиенти, които са оставали с грешно впечатление относно възвращаемостта на своята инвестиция. Много е трудно да преценим, дали тази централа развива своя пълен потенциал. При правени опити се оказва, че има много централи, които изобщо НЕ работят ефикасно, но инвеститорите не знаят за това. Последно, но не и по важност, е срокът на изпълнение и съдействието с документацията. Нашата фирма има отделно звено, което се занимава само с документите именно защото смятаме, че това е от огромно значение за целия процес на работа и изпълнение. Предаването и въвеждането в експлоатация се превръщат в предизвикателство и ако един изпълнител не се ангажира активно с помощ и добра комуникация, то последствията биха били доста неприятни. Ако мога да обобщя казаното дотук с няколко последни кратки думи, те биха били – приоритизирайте своя изпълнител. Това е първата и основна стъпка към устойчив парк и дългосрочна удовлетвореност.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *