Маркетингът на строителния сектор

г. Автор Строители-бг
Светлана павлова Билдмарк
Интервю със Светлана Павлова - основател и собственик на първата строително-профилирана маркетинг агенция в България BUILDMARK

  Г-жа Павлова как се роди идеята за подобен тип маркетинг агенция с тясна специализация и какъв път изминахте до реализацията й?

Пътят същевременно е и много дълъг, но и доста кратък… Още докато бях в университета, мечтаех да имам своя маркетинг агенция, тъй като още тогава в себе си усетих онзи талант, който липсваше в моите състуденти. През следващите години продължих да развивам тези мои умения и най-вече да вярвам, че един ден ще реализирам всичко това. След това работих усърдно за едни от най-големите български и международни брандове, лидери в своята област, където усъвършенствах този талант и практикувах всички знания, придобити в университета.

Последните 6 години, оглавявах маркетинг отдела на международна компания, производител на строителни материали, където всъщност се роди и моята страст към бизнес и маркетинг процесите и стратегиите в строителния бранш. Години наред, наблюдавах сектора “отвътре”, бизнес стратегиите и маркетинг кампаниите на различни брандове, анализирах микро и макро средата и се учех от грешките и успехите на мои колеги в бранша.

След неочакваното и внезапно преструктуриране на компанията, за която работех, реализацията на маркетинг агенцията BUILDMARK, се случи за около месец. Нямах капка колебание как искам да продължа професионалното си развитие, и всичко се случи с лекота и “от само себе си”. Вярвам, че човек трябва да извърви дълъг и тежък път, преди да предприеме нещо , за да може да бъде увенчано с успех неговото начинание бързо и лесно накрая.

  Какви са основните услуги, които предлагате във Вашата агенция и с какво се отличават те?

Вие я наричате “маркетинг агенция”, а аз “маркетинг машина”. Разликата е в начина на работа, който предлагаме и тясната специализация в конкретния сектор. Машина, защото нашата цел е да бъдем в помощ на съществуващите маркетинг мениджъри и експерти на компаниите, опериращи в сектора, с изготвянето на маркетинг анализи и стратегии, правилно позициониране и таргетиране, автоматизация и дигитализация на маркетинг и бизнес процесите, разработване и имплементиране на различни активности по време на “customer journey”/“клиентското пътуване”, и диференциация с персонализираност на рекламното послание. Стремим се да предложим комплексност в маркетинг обслужването, за да улесним нашите клиенти, като им осигурим една точка на комуникация с нас и максимална оптимизация на разходите.

  Какви са основните ценности и предимства на BUILDMARK?

BUILDMARK е първата компания, предлагаща маркетинг консултации и рекламни услуги в България с тясна специализация в строителния сектор, а екипът й се състои от маркетинг професионалисти, които имат задълбочени познания и дългогодишен опит в строителството, което всъщност я прави уникална по рода си.
Ние познаваме пазара изключително добре и имаме дългогодишни наблюдения върху всички процеси, които протичат в сектора, и затова можем да предложим разнообразни маркетинг услуги на най-високо ниво, които да бъдат в помощ на всички маркетинг мениджъри и управители на брандове, опериращи в сектора.

Нашият работен принцип е да предоставяме отлични услуги, с които да постигаме поставените цели, като в същото време оптимизираме маркетинг разходите на дадената компания.

  Какво е отношението Ви за все още рядко познатото при нас “Психология на продажбите/ маркетинга”? Има ли го, или не?

Чудесен въпрос, благодаря Ви! Аз имам особено отношение към психологията, защото смятам, че тя присъства във всяка една сфера в нашия живот, а в областта на продажбите и маркетинга, всеки който познава как работи тя, е истински професионалист.
Наред с маркетинг образованието си, завърших бакалавърска степен “икономическа психология”, което страшно много ми помага сега. Няма по-ценно за един маркетолог, от това да познава потребителското поведение и нагласи, как да въздейства на психологическо ниво с дадено рекламно послание, как да насочи маркетинг комуникацията, в посока, която би докоснала аудиторията.

Лично за мен, всеки маркетолог и търговец, трябва да познава основните направления на психологията, и етапи от развитие на човешкото съзнание, за да ги прилага в своята дейност.

  Какво според Вас, бихте отличили като ключово, за една успешна маркетинг стратегия в строителния бранш?

За мен диференциацията е нещото, което стои на първо място в съвременния, силно фрагментиран пазар. Бизнес моделът на строителните операции е достатъчно комплексен и сложен, поради наличието на много стейкхолдъри в него – архитекти, инженери, дизайнери, монтажници, дистрибутори, професионални и непрофесионални строители, и крайни клиенти, и изисква тясно разграничение на отделните таргет групи, за да може да се изгради “стратегия според нуждите”. “Клиентското пътуване” също не е за пренебрегване, защото говорейки за краен клиент, често финализирането на една сделка с него зависи от неговата удовлетвореност от придвижването му по пътя от широката част на фунията, до края – реализацията на покупка.

  Какво да очакват от Вас, нашите читатели професионалистите във веригата на строителството в дългосрочен план?

Моята цел и амбиция е да създам наистина стойностен продукт и услуга, за да бъде в помощ на строителния сектор да продължи да се развива. През годините, съм наблюдавала бранша, до най-малкия детайл, установила съм пропуски и липси, които като рекламодател, са спирали осъществяването на поставените си цели. И затова ще работя в тази посока- за създаване на цялостна маркетинг и комуникационна среда, в която стойностните сгради, строители, професионалисти и продукти да бъдат отразени и възхвалени и всички ние, заетите в този сектор да се радваме и гордеем с постиженията. Вярвам, че можем да изкараме българското строителство, извън пределите на страната ни, и да достигне до световни върхове.

  Г-жа Павлова какъв съвет бихте дали на Вашите последователи и нашите читатели?

Да вярват повече във себе си, но не и да пресилват нещата, не “на всяка цена”. Усиленият труд, качествата и уменията, които човек притежава, са най-големия дар, който ще ги отведе на желаното място, в подходящия момент.
Ако нещо не се случва, когато го искате, значи още не сте готови за него.
Пожелавам на всички здраве и да бъдем по-човечни!


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *