В ерата на ефективната комуникация и дигитализирания маркетинг

г. Автор Сен-Гобен България, направление Weber

Интервю с инж. Снежана Семова – Управител, направление Weber Saint-Gobain Construction Products Bulgaria.

Г-жо Семова, какво ново предвиждате за клиентите си през тази година?

– Навлязохме в поредната година на нестабилност и неяснота по отношение на икономическо развитие и политическа конюнктура. Ако направим бърз анализ на резултатите през изминалата година, въпреки липсата на крайните официални данни от статистическите институции, ще се установи, че обществените поръчки и приключващият период по евро програмите са основен двигател на строителството. Притеснителна е тенденцията, все по-малко български и чуждестранни инвеститори да влагат средства в строителни и монтажни работи. Следим статистките за издадени разрешителни и започнати нови строежи, които са единици и основно концентрирани в големи градове като София. Не се очаква растеж и в новото строителство и през 2014.

От една страна радостно е, че в строителството се говори все повече за нови, качествени и ефективни решения, които заменят традиционните „по-евтини“ материали, но от друга, разбираема е нуждата от квалифицирани изпълнители, които да ги прилагат. Вебер е отговорен производител, инвестирал последните 13 години в обучения и семинари на апликатори, строителни фирми, специализирани бригади, за да сме сигурни, че общите усилия да създадеш, произведеш и изпълниш едно продуктово решение ще води до дълготраен и енергийно ефективен ефект. Реалността обаче е, че при рекламация първо се търси проблема в качеството на продукта, а над 90% от случаите се оказва грешка при работата с него.

Тази година целта ни е да сме фокусирани върху срещи с изпълнителите и да насочим всички действия към подсигуряване на продуктова информация и лесен достъп до технологиите на полагане и бърза помощ на обекта. Ефективната комуникация с хиляди майстори и професионалисти е решена с нови проекти и инициативи, чиято основна цел е удовлетвореността на клиентите ни.

Ще започна оттам, че Вебер България има нов сайт www.weber.bg. Различното в него, освен обновената визия са подобрените функционалности и нови апликации. Основната цел е да се  улеснят  максимално посетителите на сайта, съкращавайки времето за търсене на информация, както и да се увеличи обемът информация и да се обогатят он-лайн услугите предлагани от компанията – като разходен калкулатор и локализатор в реално време на точките на продажба.

По традиция в началото на април излиза Навигатор 2014, който по наши проучвания от 2009 до сега достига до 40 000 ползватели всяка година и измерената удовлетвореност е   90 %. Той ще бъде с  още по-добра  навигация, целяща да улесни максимално нашите клиенти. Продуктовата ни гама, представена в него  е не само обновена, но и значително обогатена.

Тази година стартирахме и поредица от събития, които нарекохме Weber café.  Това е доста мащабна иницатива, обхващаща цяла България. Идеята й е свързана с възможността да срещнем всякакви апликатори, поднасяйки им чаша горещо кафе. Освен, че денят им ще стартира позитивно, те ще имат възможността да срещнат Вебер специалисти и да обменят информация за нови тенденции. Могат да потърсят на място решение на актуални техни казуси, а за нас добавената стойност е в обратната връзка, която компанията реинвестира в нови проекти. Всеки ден ще казваме „Добро утро“ на строителите в различни български градове. Повече информация за това къде сме,  хората могат да открият на нашата facebook страница.

Това е международна инициатива във Вебер и върви в редица други Европейски градове. Така българските майстори индиректно се причисляват към много милионното семейство на Вебер.

Друго интересно и доста амбициозно начинание е Вебер електронен бюлетин. Той ще излиза един път месечно и ще бъде разпращан чрез електронна поща до всички наши партньори.

Целта му е да информира клиентите и всички заинтересовани лица в бранша за инициативите на компанията като нови продукти и промоционални активности. В него ще представяме подробно предимствата и качествата на хидроизолационните и топлоизолационните системи на Вебер, подробна техническа информация, както и референтни обекти, изпълнени с тези системи. В бюлетина ще застъпим иновации и тенденции не само в България, но и ще споделяме онова, което се случва в световен план във Вебер и Сен Гобен. Корпорацията Сен Гобен е водещо име и е доказано една от най-влиятелните в света по отношение на строителни иновативни технологии, не случайно през 2012 беше обявена за най-иновативната компания.

В процес на разработка са и други инициативи, със задачата да носят полезна и ефективна информация на нашите клиенти професионалисти или частни ползватели за нови възможности. През втората половина на годината ще бъдат официално представени.

Разбира се комуникираме и си партнираме с всички представители на държавна и местна власт чрез специализираните форуми, разглеждащи проблематиката на устойчивото развитие на строителния бранш.

Наскоро Вебер България се включи и на първия по рода си Форум „Да събудим строителството“.  Какви са Вашите впечатления оттам?
– Определено в България такъв форум е изключително необходим. Той даде възможност на фирмите от бранша, заинтересованите институции и проектантски компании да се съберат на едно място и да си сверят часовниците. Имахме трибуна да поговорим за проблемите и възможностите, които изникват пред нас в ежедневната ни работа, контрола и съгласуването на ниво държавни инстанции, както и да идентифицираме възможно бъдещо поле за развитие на строителния сектор. Важно е да се чуят реалните инвестиционни планове на ръководещите държавни институции, техните програми и предизвикателства. Ако очакваме бизнеса да е полезен и ефективен, трябва да работи в синхрон с тях. Разбира се, останаха незасегнати теми, липсваха представители на изпълнителския кръг – строителите, чиято гледна точка би била полезна, но едва ли форум в рамките на ден би могъл да обхване всички области в толкова голям сектор, какъвто е строителството. Радваме се, че това постави едно добро начало в опита си да се събуди, а не реанимира, както спомена арх. Петър Диков, строителството и да заработи в едни други, по-европейски измерения.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *