В Марисан позволяват на пазара сам да проектира своите продукти

г. Автор МАРИСАН И КОЛЕВ АД
ivo-kolev-marisan

Интервю с Иво Колев – оперативен директор на МАРИСАН.

Бихте ли представили на нашите читатели вас и вашата компания? Дипломирах се в Икономически университет Виена (WU-Wien) със специалност „Инвестиционно банкиране и комуникация на капиталовите пазари“. Началните стъпки в сектора на строителството направих в компания, специализирана в извършването на цялостни реконструкции, предимно на жилища от градски тип. Първият специализиран проект, в който взех участие бе свързан с организиране на разглобяването и физическото преместване на сграда на хипермаркет в района на Виена, заедно с цялостното оборудване в него. След това последваха и няколко други интересни проекти в същата сфера, но в крайна сметка, реших да се завърна в България. През 2005 г. се присъединих към амбициозния проект „МАРИСАН“.
ivo-kolev-marisan
Длъжността, която заемам в компанията, е оперативен директор. МАРИСАН е изцяло българска компания, предлагаща високотехнологични продуктови и системни решения в сферата на топлоизолирането, хидроизолирането, системите за керамични покрития и облицовки, боите и цветовите решения, фасадните системи. Освен тях предлагаме и широка гама от лепила, силикони, уплътнители, аерозоли, спрейове и др.

Стремим се да инвестираме в постоянното оптимизиране на нашите производствени процеси, благодарение, на което успяваме да предложим на българския пазар продуктови и системни решения с европейско качество. Ясно осъзнавайки важността на бизнеса, в който оперираме, ние поставяме нашите клиенти и партньори на преден план – вслушваме се в идеите и желанията им, стремим се да задоволяваме техните нужди и непрестанно да подобряваме предлаганите от нас услуги. Смея да твърдя, че на този етап сме успели да достигнем особено високо ниво на предлагния от нас сервиз.

Всички сериозни компании производители на строителни продукти и системи се насочват към по екологични продукти, в тази връзка как виждате развитието на продуктите, които предлагате и отговарят ли те на съвременните еко норми?

Производството на продуктови и системни решения за строителството трябва преди всичко да бъде насочено към подобряване на средата, в която живеем и съхранението на природата и нейните ресурси. Това е и основният мотив, който стои зад политиките, които следваме при изграждане на нашето продуктово портфолио – да предлагаме не само хай-тек и високо-функционални решения за строителството, но и да мислим устойчиво, с поглед към бъдещето. Стремим се не само да спомагаме за създаването на нови сгради и съоръжения, но и да съхраняваме заобикалящата ни среда, защото ясно осъзнаваме важността на мисията за опазване на природата.

Ако трябва да говоря в цифри, то мога да отбележа, че благодарение на нашите продукти, вложени в различни проекти, до момента са спестени над 4 140 000 т. емисии на CO2. Всички произведени продукти и системи в MАРИСАН са сертифицирани според възловите стандарти, предопределящи тяхното качество и екосъобразност. Пълното автоматизиране на нашето производство допълнително допринася за осигуряването на безвредни производствени процеси в нашите заводи.

Отделно от устойчивостта на продуктите, ние залагаме особено внимание на приноса на човешкия фактор, полагайки ежемесечен доброволчески труд по различни каузи и инициативи.

Какви са иновативните тенденции в развитието на вашите продукти?

По отношение на нашите продукти, ние предприехме по-индивидуален подход, благодарение на който, заедно с нашите клиенти и партньори, свободно оформяме концепцията за продуктовите и системни решения, от които имат нужда. Така например само за последните две години ние създадохме ТЕРМОФЛЕКС® EPS W-55 – топлоизолационни плоскости с екстремна плътност за геотехническо изолиране на възлови площи и трасета като пътища, магистрали, железопътни линии и летища.
termoflex-EPS-W-55
Разработихме PRO-серия на своите битумни хидроизолационни мембрани с и без посипка, спомагащи за ефективни и дълготрайни резултати в хидроизолирането при обществени и жилищни сгради. Базирано на два от често срещаните проблеми при фасадите на сградите – тяхното обезцветяване и напукване, ние създадохме силикатна мазилка с нано частици и самопочистващо свойство ТЕРМОФЛЕКС® PRO SOLID NANO и свръх еластичната до 160% боя ТЕРМОФЛЕКС® PRO SUPER ELASTIC. Представихме на пазара и надеждната саморазливна замазка ТЕРАФЛЕКС® LEVEL PRO.

Благодарение на технологичната база, с която разполагаме и методиката ни на производство, ние позволяваме на пазара сам да проектира своите продукти. Ако вземем за пример серията фасадни профили и архитектурни детайли – ние не ограничаваме нашите клиенти и партньори само и единствено в избора на готови решения, а напротив – предоставяме им възможността сами да визуализират своята концепция. А изпълнението е наша задача.

В краткосрочен план сме на път да финализираме и особено амбициозен проект, свързан с модернизацията на завода ни за сухи строителни смеси, въвеждайки напълно нови производствени мощности, които да подменят старите. Това ще спомогне за увеличаване на неговите капацитети с близо 400%.

Всичко това се явява явен индикатор, че основното нещо, на което държим е качеството и доволния клиент. Именно факта, че осъзнаваме стойността на всеки един проект, в който участваме, явната идея, че всяка сграда се гради за поколения напред, е именно това, което ни отличава. Едновременно с постоянното внедряване на нови продукти и системи, ние поддържаме постоянно високо качество. Това се дължи до голяма степен и на факта, че още от 2006 г. ние работим в тясна връзка с чуждестранни експерти и водещи консултанти в бранша. Всички те са ангажирани и в европейските структури, участвайки активно в разработките на европейските норми, касаещи строителните материали и тяхното хармонизиране.

При кои продуктови категории се наблюдава най-голям потребителски интерес и как се справя МАРИСАН с изискванията на пазара?

Едва ли може да се дефинира строго специфичен растеж и увеличен интерес в конкретно продуктово направление поради сезонността на бизнеса, в който оперираме. Ако все пак трябва да конкретизираме, то естествено трябва да посочим топлоизолационните системи поради Националната програма за енергийна ефективност. Това определено е нещо значимо, не само за строителната гилдия в България, но в най-голяма степен за българските домакинства. По-голямата част от тях са запознати с предимствата на това да санираш дома си – наред с чисто естетическите подобрения, това са и до 70% по-ниски енергийни разходи, повишена стойност на имота, комфортен и здравословен климат в помещенията и други.
marisan
Що се отнася до справянето с изискванията на пазара – както вече отбелязах, пазарът все повече държи на качеството. Забелязва се тенденция за работа с висококачествени продукти, гарантиращи дълготрайна експлоатационна надеждност. Именно тук идва и нашата роля. Предлагайки широк набор от продуктови и системни решения, обезпечаващи всеки един аспект от строително-ремонтните дейности, ние преди всичко се стремим да предоставим на пазара продукти с високо качество, но и на достъпна цена.

За да се справяме с изискванията на пазара, ние сме приели факта, че те са динамични. Именно нашата способност за бързо приспособяване към пазарната реалност, желанията и нуждите на архитекти, проектанти, инвеститори и изпълнители, е факторът, благодарение на който успяваме да осигурим професионален сервиз и да си спечелваме дълготрайни партньорства.

С какво се отличават продуктите с марка МАРИСАН?

Периодичното одитиране, на което се подлагаме – както вътрешно, така и от външни, независими организации, ни позволява да сме изцяло убедени в качеството на технологичните решения, които предлагаме. Точно по тази причина даваме многократно удължени гаранции – различни от тези, предвидени в закона. Така например, гаранцията на топлоизолационните ни системи ТЕРМОФЛЕКС® и ТЕРАПОР® е до 15 години. На битумните хидроизолационни системи под марка ХИДРОЗОЛ® PRO гарантираме най-малко 25 години експлоатационен период.

Освен производството и доставката на надеждни системни решения, ние предоставяме и нужните know-how и експертна консултация за работата с тях. По този начин ние заставаме до изпълнителите в постигането на една обща цел – успешно преобразяване на старите фасади във функционални, ефективни и красиви площи.

Какви са вашите очаквания за развитието на пазара през 2017 година?

Освен проектите свързани със Националната програма за енергийна ефективност, първата половина на 2017г. отново премина под знака на засиления интерес към жилищните, търговски и офис сгради – тенденция, породена през последните няколко години от големия брой IT и аутсорсинг компании и както и от разрастването на по-големите градове.

Предвид спецификата на строителния сектор и нуждата от по-сериозното предварително планиране и проектиране на строителните дейности, както и характерната за тях продължителност и сезонност, не очаквам до края на 2017г. да настъпят някакви осезаеми промени на пазара, тъй като повечето предвидени за тази година проекти вече са разчетени, планирани и болшинството от тях се работят.

Ако трябва да анализирам в по-дългосрочен план, то според мен, след приключване на Националната програма за саниране, строителният бранш рязко ще забави темп. Секторът вече бавно започва да дава признаци на прегряване, което през идните години ще се отрази негативно на строителството. Смятам се, че тренда в строителният бранш достига лека полека своите актуални върхове, след които е напълно нормално той да се обърне – една добре известна и позната цикличност.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *