12 оферти за ремонтите на още 2 тунела на АМ „Хемус“

г. Автор
АМ "Хемус"

Още два тунела на магистрала „Хемус“ ще бъдат затворени за основен ремонт от лятото на 2023 г. – „Топли дол“ и „Правешки ханове“. Отворени бяха 12 оферти на участници в обществената поръчка, съобщиха от АПИ.

Индикативната стойност на поръчката е 75 475 000 лв. без ДДС. С изпълнението на ремонтните дейности ще бъдат гарантирани необходимите условия за безопасност на движението в тунелните съоръжения, в съответствие със съвременните изисквания за обектите, разположени по основната TEN-T мрежа, включваща най-важните международни връзки в ЕС.

Обществената поръчка е в две обособени позиции.

В обособена позиция 1 е ремонтът на тунел „Топли дол“ при 39-ти км на АМ „Хемус“. Отворени са 6 оферти от фирмите „Геострой“, „Трейс Груп Холд“, ДЗЗД „Топли дол“ с участници: „Автомагистрали“ ЕАД и „ГБС – Инфраструкторно строителство“ АД, ДЗЗД „Топли дол Хемус“, в което участват: „ДЖИ ПИ ГРУП“ АД и „Европейски пътища“ АД, „ОРС – Инфраструктура“ и „ИСА 2000“ ЕООД.

Индикативната стойност на ремонта е 35 650 000 лв. без ДДС. Строителните дейности трябва да бъдат извършени за 18 месеца.

В обособена позиция 2 са ремонтно-възстановителните дейности на тунел „Правешки ханове“ при км 54-ти на АМ „Хемус“. Отворени са също 6 оферти и те са на Геострой“, „Трейс Груп Холд“,“ГБС – Инфраструкторно строителство“ АД, „ОРС – Инфраструктура“,“ИСА 2000″ ЕООД и ДЗЗД „Правешки ханове“ с участници „ДЖИ ПИ ГРУП“ АД, „Европейски пътища“ АД и „Автомагистрали“ ЕАД;

Прогнозната стойност на строителните дейности е 39 825 000 лв. без ДДС. И тук срокът за изпълнение е 18 месеца.

Тунел „Топли дол“ е въведен в експлоатация през 1985 г. Дължината на тръбата за Варна е 883 м, а в посока София е 878 м. В рехабилитацията на съоръжението са заложени изграждане на нова хидроизолационна и отводнителна система, нова облицовка и тротоарни блокове в тръбата за София. Ще бъде направена и реконструкция на пътното платно и на порталните участъци на тунела, както и разширение на тротоарите в тръбата за Варна. За повишаване на безопасността на съоръжението ще бъдат изградени две пешеходни евакуационни напречни връзки между тръбите на съоръжението. Ще бъдат реновирани асфалтобетонова настилка, хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация.

Тунел „Правешки ханове“ е на около 1.8 км от пътния възел за Правец. Построен е в края на 80-те години на миналия век. Дължината на тръбата за Варна е 834 м, а на тръбата за София е 830 м. На двете тунелни тръби ще бъде направена нова облицовка, съвременна дренажна и хидроизолационна система, тротоарни блокове и подобряване на отводняването. Ще бъдат основно ремонтирани вече изградените 7 напречни връзки, свързващи двете тръби на тунела, което ще позволи те да бъдат използвани за аварийни изходи. Тунелът ще разполага с комбинирани аварийни ниши с хидранти, SOS телефони, пожарогасители и др.

Все още не е приключил ремонтът на тунела „Витиня“. Плановете са той да бъде завършен до края на декември. Реконструкцията трябваше да е приключила още преди 2 години.

С предстоящите нови два ремонта затрудненията в трафика и километричните задръствания по магистрала „Хемус“ ще продължат поне до началото на 2025 г. 
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *