Спад в цените на жилищния пазар в Германия

г. Автор
imoti

Германският жилищен пазар е изправен пред тенденция на сериозен спад в цените през следващите няколко години. Това коментират анализатори.

Лихвите по ипотечните кредити скочиха. 10-годишният фиксиран лихвен процент се скочи от 1% до 3,9% от началото на годината, според данни на компанията за частно кредитиране Interhyp. Обикновено това има за резултат охлаждане на търсенето, защото все по-малко хора имат възможност да си позволят да вземат заеми.

Пазарът на жилищата вече започна да се охлажда. Цените вече са се понижили с около 5% по данни на Deutsche Bank от март досега и ще паднат с 20% – 25% от пика си, според прогнози на макроикономическия анализатор Йохен Моберт.

Доходите от наеми са приоритет за германските инвеститори. Около 5 милиона души в Германия получават приходи от наеми, според Института за икономически изследвания в Кьолн. Това е страната, която има втория най-нисък дял на собственици на жилища от всички страни от ОИСР според Бундесбанк.

Въпреки че Deutsche Bank няма конкретни данни кога ще бъде достигнато дъното, според Моберт няма да е изненада, ако това се случи през следващите шест месеца.

„Вече имаше доста сериозни спадове на цените през юни и юли. През август, септември и октомври спадовете на цените бяха под 1%.“

Според главния икономист в Berenberg Холгер Шмидинг цените на жилищата ще паднат с „поне 5%, дори и малко повече“ през следващата година.

„Ако няма енергийна криза и рецесия, цените ще се повишат. Сега сме ситуация, в която сме изправени пред много драматична корекция на условията“, коментира Майкъл Фойхтлендер от Кьолнския институт за икономически изследвания пред CNBC.

Интересен факт е, че доклад на UBS наскоро посочи два германски града (Франкфурт и Мюнхен) в челната петица на своя индекс за глобален балон на недвижимите имоти за 2022 г. като местоположения с „изразени характеристики на балон“.

Според UBS може да се говори за „балон“, когато има сериозно разминаване в растежа на цените на жилищата от местните доходи и наеми и дисбаланси в местната икономика, включително прекомерно кредитиране и строителна дейност.

Ситуацията в Германия „няма да бъде типично спукване на балон, както във финансовата криза. По-скоро ще бъде корекция“, коментира стратегът по недвижими имоти на UBS Томас Верагут пред CNBC.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *